U Zagrebu održana je promocija knjige „Hercegovina u kartama i planovima“ - ФГУ

Новости преглед

U Zagrebu održana je promocija knjige „Hercegovina u kartama i planovima“

16.03.2015 13:04

У Лексикографском заводу „Мирослав Крлежа“ у Загребу одржана је промоција књиге „Херцеговина у картама и плановима“, аутора дипл. инж. геод. Мирка Алиловића. Организатор промоције било је Хрватско картографско друштво, које је истог дана одржало и редовну годишњу скупштину. Представљачи књиге били су главни уредник књиге проф. др Божо Скоко, уредник дипл. инж. геод. Жељко Обрадовић и рецензент проф. др Миљенко Лапаине. У уводном дијелу Божо Скоко је истакао да ова књига по свом садржају није само картографски приказ Херцеговине него је уистину и историјска прича Хумске, односно Херцегове земље, која нам на посебан питак начин приказује историјске мијене, утицаје и трендове, мијењајући судбину Херцеговине, али и њену територију. Централно питање ове књиге, које се повлачи од почетка до краја, јесте што је Херцеговина била кроз историју, докле се простирала и коју територију данас можемо сматрати Херцеговином.

Миљенко Лапаине је истакао значај ове књиге у укупној картографској литератури, истичући богатство књиге значајним и квалитетним картографским прилозима.

Жељко Обрадовић је нагласио сву досадашњу ангажованост Мирка Алиловића на стручној бризи о свом крају још од давних 90-тих, а као резултат је стигло ово квалитетно издање намијењено најширем кругу читалаца.

На крају презентације присутнима се обратио и сам аутор, који се захвалио свима онима који су му помогли у издавању књиге. Иначе, Мирко Алиловић је рођен у Љубушком и дугогодишњи је признати стручњак из геодетског и катастарског сектора, а у пензију је отишао као замјеник директора Државне геодетске управе Републике Хрватске. Очекује се и презентација књиге у његовој родној Херцеговини.

Natrag