Тренутни статус успоставе Адресног регистра у Федерацији Босне и Херцеговине - ФГУ

Новости преглед

Тренутни статус успоставе Адресног регистра у Федерацији Босне и Херцеговине

10.07.2020 09:08

Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове је уз подршку ЦИЛАП пројекта и активности финансирања из буџетских средстава Федерације БиХ те заједничког финансирања са управним организацијама кантоналне и локалне разине претходних година покренула иницијативу успоставе, одржавања и дистрибуције података о адресама на подручју Федерације БиХ.

Овим путем Вас желимо информисати да су 74 јединице локалне самоуправе (ЈЛС) у Федерацији БиХ у процесу успоставе Адресног регистра а инициране су активности и у преосталих 5 јединица локалне самоуправе.

Тренутни статус успоставе Адресног регистра у јединицама локалне самоуправе Федерације Босне и Херцеговине изгледа овако:

  • Тренутно су 23 јединице локалне самоуправе завршиле успоставу Адресног регистра и раде на одржавању: Цазин, Читлук, Добој Исток, Добој Југ, Добретићи, Домаљевац – Шамац, Фојница, Гламоч, Груде, Хаџићи, Илиџа, Илијаш, Кисељак, Крешево, Купрес, Ливно, Љубушки, Неум, Пале – Прача, Посушје, Стари Град Сарајево, Тешањ и Трново.
  • Активна успостава Адресног регистра је у току за 23 јединице локалне самоуправе.
  • Успорен рад при успостави Адресног регистра је забиљежен у 15 јединица локалне самоуправе, док 9 јединица локалне самоуправе трпи одређене потешкоће (доношење опћинских одлука, парламентарне процедуре ради измјене назива насељених мјеста и сл.)
  • Четири јединице локалне самоуправе су исказале заинтересованост за успоставом Адресног регистра у наредном периоду а одржани су и састанци са представницима истих.
  • Преосталих пет јединица локалне самоуправе тренутно не показују интерес за почетак успоставе Адресног регистра.

Подаци о адресама на подручју Федерације БиХ ће бити доступни свим грађанима путем Геопортала ФГУ. Тренутно су припремљени подаци за 21 јединицу локалне самоуправе за које је завршена успостава Адресног регистра, те ће у наредном периоду бити објављени. Поред тога, припремају се подаци за још неколико јединица локалне самоуправе.

У наредном периоду ће бити успостављена и нова верзија апликације Адресног регистра (АДР 4.0) која ће бити инсталирана у свим јединицама локалне самоуправе које користе апликацију. Нова верзија апликације је значајно унапријеђена са низом нових функционалности.

Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове и ЦИЛАП пројекат стоје на располагању свим јединицама локалне самоуправе у виду пружања техничке помоћи и подршке, а нарочито јединицама локалне самоуправе са одређеним потешкоћама у имплементацији или које су тек у почетној фази успоставе, како би се покренуо и завршио процес успоставе Адресног регистра у Федерацији БиХ.

Natrag