Свечано потписивање Споразума о донацији – имплементација друге фазе ЦИЛАП пројекта - ФГУ

Новости преглед

Свечано потписивање Споразума о донацији – имплементација друге фазе ЦИЛАП пројекта

13.04.2016 12:26

У Мостару, у просторијама Хотела „Мостар“, је 12. 4. 2016. године одржано свечано потписивање Споразума о донацији финансирања наставке имплементације друге фазе ЦИЛАП пројекта и уводни састанак. Организатор овог изузетно важног догађаја је била Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове, с пројектним партнерима – Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске и ЦИЛАП пројектом.

У уводу свечаности организовано је и обраћање медијима директора Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове г. Жељка Обрадовића, директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове г. Милоша Комљеновића, директорице ЦИЛАП пројекта гђе Анђе Зимић те представнице шведске Амбасаде гђе Марие Бергстром, који су присутне упознали с очекиваним бенефицијама које ће пројекат донијети Босни и Херцеговини, првенствено у реформи и унапрјеђењу сектора земљишне администрације, али такође и с основним информацијама о имплементацији пројекта.

С обзиром на значај догађаја, присутан је био и велик број еминентних гостију: високи представник за БиХ Валентин Инцко, норвешка амбасадорица у БиХ Вибеке Лиллое, премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, замјеница премијера и министрица финансија у Влади Федерације БиХ Јелка Милићевић, министар правде у Влади Федерације БиХ Мато Јозић, министрица животне средине и туризма у Влади Федерације БиХ Едита Ђапо, предсједавајућа Дома народа Парламента ФБиХ Лидија Брадара, предсједавајући Представничког дома Парламента Федерације БиХ Един Мушић, представници Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине те многи други.

Као домаћин и организатор присутнима се обратио г. Жељко Обрадовић, директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, који је присутнима зажелио добродошлицу те представио настојања и активности које Управа проводи у циљу реформе сектора земљишне администрације у ФБиХ.

У уводним обраћањима, осим директора ентитетских управа за геодетске и имовинско-правне послове, те представника донатора, присутнима су се такође обратили секретар Министарства цивилних послова БиХ г. Златко Хорват, министар правде у Влади Федерације БиХ Мато Јозић те премијер Владе Федерације БиХ Фадил Новалић. Премијер Владе Федерације БиХ је у свом излагању навео да је реформа сектора земљишне администрације у ФБиХ на добром путу, односно створене су претпоставке за имплементацију ефикасног система регистрације некретнина, довршени су јединствени информациони системи катастра и земљишних књига, а ради се на усклађивању података катастра и земљишне књиге. Премијер Новалић је такође навео да искуство говори да земље које имају имплементиране ИТ системе земљишне администрације у кратком времену прелазе с финансирања из државног буџета на самофинансирање, што је свакако важна чињеница за земље у транзицији, па су у том контексту и битни овакви пројекти.

Резултати реформе видљиви су понајвише у скраћеном времену рјешавања предмета, смањењу заостатака и убрзању укњижбе хипотека те, ако придодамо транспарентност осигурану путем интернетског прегледника - катастар.ба (више од 1 милион упита на мјесечној основи), јасан је изванредан интерес и потреба за овом и другим услугама, као и важност модерне земљишне администрације за грађане, приватни сектор и државу.

Премијер Новалић је у излагању потврдио изузетну важност одрживости реформских процеса, а ЦИЛАП пројекат управо ће то и омогућити. За крај излагања г. Новалић је нагласио да Влада Федерације БиХ подржава реформске пројекте у сектору земљишне администрације које Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове проводи у сарадњи са својим партнерима.

Споразум о донацији и наставку подршке развоја сектора земљишне администрације у Босни и Херцеговини кроз имплементацију друге фазе пројекта „Изградња капацитета за унапрјеђење земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини“ – ЦИЛАП овом приликом су потписали директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове г. Жељко Обрадовић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове г. Милош Комљеновић и представница шведске Амбасаде Марие Бергстром.

Влада Краљевине Шведске, путем Агенције за међународну развојну сарадњу (СИДА), на овај начин је званично наставила подршку развоју сектора земљишне администрације у Босни и Херцеговини кроз другу фазу пројекта „Изградња капацитета за унапрјеђење земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини. Предвиђено је да друга фаза пројекта траје од 1. 4. 2016. до 31. 12. 2019. године, уз процијењену вриједност од 30 милиона шведских круна.

Осим Споразума о донацији, овом приликом такође је потписан и Споразум о партнерству између Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, Републичке управе за геодетске и имовинско правне-послове Републике Српске те геодетске управе Краљевине Шведске – Лантматериет.

У наставку уводног састанка, током радног дијела, присутни гости су имали прилику погледати презентације о достигнућима прве фазе пројекта, те планираним активностима друга фазе. Презентације су за ову прилику припремили гђа Анђа Зимић, директорица пројекта, те координатори пројекта у ентитетским геодетским управама г. Денис Табучић и г. Срђан Радуљ.

Пројектни циљеви за другу фазу пројекта - ЦИЛАП 2 остају непромијењени. Пројекат доприноси очекиваном дугорочном утјецају:

- ефикасном земљишном администрацијом допринијети економском и друштвеном развоју, одрживом тржишту и кориштењу некретнина, као и приступање БиХ ЕУ-у.

Очекује се да ће фокус на развој капацитета довести до одрживих промјена и пракси код пројектних партнера Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске и Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове.

Главни циљ пројекта је:

- учинити систем земљишне администрације ефикаснијим, сигурнијим и поузданијим.

У сврху достизања пројектног циља, као дио рада на почетном дизајну пројекта, извршен је процес идентификације кључних компоненти које треба остварити како би геодетске управе могле пословати ефикасније, сигурније и поузданије. То је довело до одређивања приоритетних стратешких пројектних компоненти. ЦИЛАП 2016. – 2019. ће садржавати шест компоненти:

  1. Подршка јачању организација земљишне администрације, развој људских ресурса и релевантног правног оквира и пројектни менаџмент
  2. Подршка оснивању адресног регистра
  3. Подршка оснивању регистра купопродајних цијена
  4. Подршка развоју геодетске инфраструктуре
  5. Подршка развоју ИКТ и геоинформационих система
  6. Подршка оснивању дигиталног архива, његова интеграција у пословне процесе и кориштење у свакодневном пословању.

Natrag