СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ ГЕОДЕТСКОГ ДРУШТВА ХЕРЦЕГ-БОСНЕ У ПОЉСКУ - ФГУ

Новости преглед

СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ ГЕОДЕТСКОГ ДРУШТВА ХЕРЦЕГ-БОСНЕ У ПОЉСКУ

19.10.2017 09:34

На студијском путовању у Пољској боравило је 45 чланова Геодетског друштва Херцег-Босне, предвођених предсједником Друштва г. Иваном Леском и директором Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове (ФГУ) г. Жељком Обрадовићем. Посјетили су сједиште институција Војводства Малопољског у Кракову, гдје су чланове Друштва срдачно дочекали замјеник војводе (жупан) г. Јозеф Гаврон, гђа Гразина Киерзновска, директорица Пољског уреда за геодезију и картографију, гђа Данута Палуцх, директорица Уреда за геодезију и картографију Малопољског Војводства, те гђа Лудмила Пиетрзак, замјеница предсједника Пољског геодетског друштва.

Учесницима путовања презентована је организација геодетске и картографске дјелатности, као и актуелни пројекти и стање картографских и катастарских база података у Пољској, почевши од државног до нивоа јединица локалне самоуправе. Пошто је Пољска изузетно велика земља (површина 312000 км2, 38 милиона становника), ради се о доста сложеној организацији. Из презентованог је видљиво да без обзира на сложеност, систем изузетно добро функционише. Користе се најмодерније технологије при дигитализацији и кориштењу просторних података, при чему је посебно истакнут висок ниво кориштења фондова ЕУ у финансирању тих активности. Посебну занимљивост, с обзиром на то да је дио Малопољског Војводства био у саставу Аустро-Угарске Монархије, чини потреба за усклађивањем података катастра и земљишних књига, што је ситуација готово идентична ситуацији у највећем дијелу Босне и Херцеговине. Била је то прилика да учесници путовања добију додатне информације и знања у подручју геодезије и картографије која ће им добро доћи у будућем раду.

Након одржаних презентација пољских домаћина, г. Обрадовић је одржао кратку презентацију о активностима на подручју геодезије и картографије у Федерацији БиХ. Такође је посебно истакнуо сарадњу ФГУ-а и Пољског уреда за геодезију и картографију у оквиру Еурогеографикса.

У закључном обраћању г. Леско се захвалио домаћинима на организацији путовања, срдачном пријему и прилици да се учесници путовања упознају са актуелним стањем геодезије и картографије у Пољској, те позвао домаћине на сарадњу и да посјете Босну и Херцеговину и скупове које организује Друштво.

У склопу путовања посјећени су и Меморијални музеј концентрационог логора Аушвиц и рудник Виелицка, који се налази на УНЕСЦО-овој Листи заштићене баштине.

Natrag