Студијска посјета Низоземској у склопу пројекта СПАТИАЛ II - ФГУ

Новости преглед

Студијска посјета Низоземској у склопу пројекта СПАТИАЛ II

17.04.2024 11:59

Представници Федералне управе за геодетске и имовинско правне послове (ФГУ) боравили су од 15. до 16. априла 2024. године у студијској посјети Зwолле-у у оквиру пројекта СПАТИАЛ II у организацији Агенције за земљишну администрацију и картографију Низоземске (Кадастер).

На челу делегације ФГУ била је проф. др. Слободанка Кључанин, док је господин Ервин Реџепагић учествовао онлине путем. Током посјете, главне теме разговора обухватиле су израду топографских карата, методе прикупљања и обраде података, генерализације и визуализације, те осигурање квалитете података.

Посјета је такођер пружила увид у најновије технологије и праксе у области аерофотограметрије, ЛИДАР снимања, 3Д моделирања, умјетне интелигенције и слично. Посебно је истакнута предност пружања података путем јавних wеб апликација и сервиса, што олакшава приступ информацијама широј јавности и крајњим корисницима.

Ова студијска посјета представља важан корак у јачању сарадње између Низоземске и Босне и Херцеговине у области геодетске администрације и картографије, те ће допринијети унапређењу стручних знања и размјене искустава између ове двије земље.

Natrag