Студијска посјета Краљевини Шведској – „Position 2015“ - ФГУ

Новости преглед

Студијска посјета Краљевини Шведској – „Position 2015“

19.03.2015 09:53

У оквиру пројекта „Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура – ЦИЛАП“, који се финансира средствима Владе Краљевине Шведске, представници Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове и представници Републичке геодетске управе Републике Српске су у периоду од 16. до 19. 3. 2015. године боравили у Штокхолму, Краљевина Шведска. Студијска посјета је организована као дио настојања да се руководства геодетских управа у Босни и Херцеговини упознају са најновијим трендовима у развоју и кориштењу  географских информација. Тако су сви представници, на челу с директорима обију геодетских управа, имали прилику присуствовати највећој шведској конвенцији и изложби „Position 2015“, посвећеној географским подацима и новим технологијама.

Споменута конвенција је најпознатија и највећа у области грађевинарства и геодезије, са фокусом на географску информациону технологију као на алат који осигурава повећану јавну корист. Најбитнији аспекти су е-услуге, визуализација и комуникација. Организатори овог престижног догађаја су Картографско друштво Краљевине Шведске, Шведско удружење за технологију измјере и картирања, Шведски савез општина те други битни покровитељи. Уводне говоре, предавања и обраћања су одржали еминентни гости, од којих се истичу Мехмет Каплан, министар за становање, урбани развој и ИТ, затим Ед Парсонс, експерт за геоподатке компаније Гоогле, као и многи други.

Генерални директор Шведске геодетске управе г. Бенгт Кјелсон, који је и један од главних покровитеља догађаја, одржао је предавање о теми отворених или слободних података - „Open data“.

Приликом ове студијске посјете, такође, одржана је једнодневна радионица посвећена припреми и анализи потреба геодетских управа, а у вези са планираним наставком ЦИЛАП пројекта у периоду 2016. - 2019. године.

У делегацији Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове на овом студијском путовању, радионици, те радним састанцима били су директор Жељко Обрадовића и стручни савјетник у сектору геоинформатике Денис Табучић.

Natrag