СТУДИЈСКА ПОСЈЕТА ИНСТИТУЦИЈАМА ШВЕДСКЕ ЗЕМЉИШНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ - ФГУ

Новости преглед

СТУДИЈСКА ПОСЈЕТА ИНСТИТУЦИЈАМА ШВЕДСКЕ ЗЕМЉИШНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

25.01.2018 13:48

У оквиру ЦИЛАП пројекта (Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини), чији је циљ изградња капацитета и пренос знања, у циљу повећања ефикасности и поузданости процеса земљишне администрације у Босни и Херцеговини, од 22. до 25. 1. 2018. године организована је студијска посјета институцијама шведске земљишне администрације.

Циљ студијске посјете је био детаљно упознавање са системом земљишне администрације у Шведској, са посебним освртом на сарадњу шведске геодетске управе и порезне управе у креирању система процјене вриједности некретнина. Краљевина Шведска представља одличан примјер међусобне сарадње свих институција и учесника у процесима земљишне администрације. Уска сарадња шведске геодетске управе и порезне управе је добар примјер у креирању процедура процјене вриједности које су основ за развијено тржиште некретнина.

Током студијске посјете детаљно су презентоване сљедеће теме:

  • функционисање шведске порезне управе;
  • методе процјене пореза на имовину и пореза на некретнине;
  • појединачне одговорности шведске порезне управе и Лантматериета (шведске геодетске управе) у процесу процјене вриједности пореза;
  • улога ефикасне земљишне администрације у развоју читавог друштва у Шведској;
  • организација Лантматериета, и колико добро организоване институције утичу на ефикасност услуга и добру сарадњу са свим осталим институцијама;
  • Регистар цијена некретнина (РЦН) и масовна процјена - користи за Шведску;
  • Важност РЦН-а за Министарство финансија и буџет;
  • сарадња Лантматериета и шведске порезне управе у реализацији ефикасног система процјене некретнина;
  • улога Лантматериета у стварању система процјене некретнина.

Делегацију институција у Босни и Херцеговини која је посјетила институције шведске управне администрације чинили су министрица финансија Федерације БиХ гђа Јелка Миличевић, министар финансија РС г. Зоран Тегелтија, директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове г. Жељко Обрадовић, директор Порезне управе Федерације БиХ г. Шериф Исовић, директорица Управе за геодетске и имовинско-правне послове РС гђа Босиљка Предраговић, директорица ЦИЛАП пројекта гђа Анђа Зимић, те координатори ЦИЛАП пројекта у оба ентитета г. Денис Табучић и г. Стојан Јунгић.

Делегацију је током студијске посјете поздравила и подржала амбасадорица Босне и Херцеговине у Краљевини Шведској гђа Весна Ћужић, која је том приликом нагласила важност имплементације ЦИЛАП пројекта.

Natrag