РЕГИОНАЛНА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА СПАТИАЛ II - ФГУ

Новости преглед

РЕГИОНАЛНА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА СПАТИАЛ II

08.03.2024 21:26

У организацији Федералне управе за геодетске и имовинско правне послове и Агенције за земљишну управу и картографију Холандије (Кадастер) у периоду од 6-8.03.2024. године у Мостару одржана је регионална радионица у склопу СПАТИАЛ ИИ пројекта с циљем јачања професионалног приступа информацијама о земљишту на подручју Западном Балкану. На радионици су учествовали представници катастарско-геодетских управа/агенција Западног Балкана.

Тема овогодишње радионице је „Прикупљање података и стратегије дијељења података“ а укључивала је презентације које се односе на потенцијал даљинске детекције и снимака из зрака за различите апликације као што су мапирање и детекција објеката у сврху прикупљања података о зградама. Разне технике (вјештачка интелигенција, облаци тачака, 3Д визуализација. Такођер разговарало се и о стратегијама за дијељење геоподатака, нпр. стандарди, рјешења заснована на облаку, цyбер сигурност, услуге и сл.

Сврха радионице је размјена искустава агенција, јер се многе од њих суочавају са истим или сличним изазовима приликом креирања просторних података, а управо су ти изазови и њихова рјешења кључни елементи за успјешно управљање просторним подацима.

Natrag