Регионална конференција о катастру - ФГУ

Новости преглед

Регионална конференција о катастру

17.06.2015 08:21

Осма Регионална конференција о катастру и инфраструктури просторних података одржана је 16. и 17. јуна 2015. године у Приштини. Домаћин конференције била је Катастарска агенција Косова. Тема овогодишње редовне конференције била је „Multipurpose Cadastre in the procedures of Land Administration“.

Конференцији су присуствовали представници свих девет катастарских агенције из региона.

У уводном дијелу конференције присутне је поздравио министар животне средине и просторног уређења Косова Ферид Агани и директор Катастарске агенције Косова Мурат Меха.

Првог дана представљене су тренутне активности регионалних катастарских агенција, с посебним акцентом вишенамјенског катастра и инфраструктуре просторних података. Евидентан је напредак у прикупљању, обради и размјени катастарских података и примјени ИНСПИРЕ директиве у сектору земљишне администрације.

Федералну управу за геодетске и имовинско-правне послове на овој конференцији представљали су директор Жељко Обрадовић, Томислав Томић и Слободанка Кључанин. Томислав Томић је одржао презентацију и представио катастарски информациони систем и пројекцију будућих активности у овом сектору.

Представници међународних организација (Еурогеографикс, ФИГ, УН-ГГИМ, Лантматериет ...) су представили своје активности и предочили своја искуства у подручју размјене података и употреби разних сервиса, а све у циљу подршке катастарским агенцијама региона у припреми и реализацији круцијалних пројеката.

Natrag