ПРИМОПРЕДАЈА ФИНАЛНОГ ИЗВЈЕШТАЈА ОСНОВНЕ ГРАВИМЕТРИЈСКЕ МРЕЖЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - ФГУ

Новости преглед

ПРИМОПРЕДАЈА ФИНАЛНОГ ИЗВЈЕШТАЈА ОСНОВНЕ ГРАВИМЕТРИЈСКЕ МРЕЖЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

21.11.2014 09:27

У просторијама Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске у Бања Луци је 19. 11. 2014. године одржан састанак поводом завршетка радова на Основној гравиметријској мрежи Федерације БиХ и Републике Српске, односно Основној гравиметријској мрежи БиХ.
Основна гравиметријска мрежа БиХ је рађена у оквиру ЦИЛАП пројекта – Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације у Босни и Херцеговини, а у сарадњи с Лантматериетом (шведском државном управом за картографију, катастар и упис права) и Републичким геодетским заводом Републике Србије.
Директори обје управе г. Жељко Обрадовић и г. Милош Комљеновић су присутне поздравили краћим обраћањем и освртом на значај успјешно окончаног пројекта.
Аутор пројекта проф. др Мирослав Старчевић, дипл. инж. геофизике, је презентовао поступак успостављања Основне гравиметријске мреже БиХ, те реализацију мјерења и добивене резултате. Истакао је да резултати мјерења (стандардна грешка апсолутних убрзања, средња вриједност и стандардна девијација) указују да је Основна гравиметријска мрежа БиХ урађена изузетно квалитетно.
На састанку је, такође, било ријечи о наставку гравиметријских мјерења те о реализацији детаљног гравиметријског премјера у тачкама на растојању од 3 до 5 км, а све у циљу одређивања геоида центиметарске тачности на територији БиХ.

Natrag