Потписан Уговор о зајму за додатно финансирање Пројекта регистрације некретнина - ФГУ

Новости преглед

Потписан Уговор о зајму за додатно финансирање Пројекта регистрације некретнина

02.07.2020 18:03

Замјеник предсједатеља Вијећа министара и министар финансија и трезора госп. Вјекослав Беванда потписао је данас са шефом Уреда Свјетске банке у БиХ госп. Емануелом Салинасом уговор о зајму за додатно финансирање Пројекта регистрације некретнина у вриједности 20 милиона еура.

Потписници су се сложили да је ријеч о изузетно важном пројекту којим се наставља процес усклађивања земљишних књига и катастарских података у оба ентитета, те да су услови кредита повољни.

Према потписаном уговору на Федерацију БиХ бит ће алоцирано око 7,2 милиона еура, а на Републику Српску око 12, 8 милиона еура. Рок отплате је 23 године, укључујући седам година граце периода и повољну камату стопу.

Главни циљ пројекта је пружање подршке одрживог система регистрације некретнина с усклађеном евиденцијом у земљишним књигама и катастрима у урбаним подручјима Федерације БиХ и Републике Српске. Потписивањем овог уговора се наставља постојећи Пројекат регистрације некретнина који се проводи на основу закљученог Споразума о финансирању између БИХ и Међународне асоцијације за развој од 25. јануара 2013. године.

Министар Беванда је овом приликом изразио захвалност Свјетској банци која пружа потпору како у конзултантским пословима тако и финансирању пројеката који доприносе бољој квалитети живота грађана БИХ, али и рада институција које су им на услузи.

Уговор је потписан без уобичајених церемонија, због мјера спречавања вируса Цовид -19.

Natrag