ПОТПИСАН РЕГИОНАЛНИ СПОРАЗУМ – ИМПУЛС ПРОЈЕКАТ ПИЛОТ-СЛУЧАЈ - ФГУ

Новости преглед

ПОТПИСАН РЕГИОНАЛНИ СПОРАЗУМ – ИМПУЛС ПРОЈЕКАТ ПИЛОТ-СЛУЧАЈ

30.05.2015 18:18

У оквиру договореног домена ИМПУЛС пројекта, те у складу с намјерама израженим у претходним регионалним иницијативама – Меморандум о сарадњи у области инфраструктуре просторних података, корисници поменутог пројекта изградње капацитета су потписали споразум о размјени података и имплементацији пилот-случаја.

Предмет договореног пилот-случаја јесте управљање и превенција кризним ситуацијама. Препозната је растућа потражња за прекограничне податке те потреба да се додатно побољша регионална сарадња и регионални дијалог у области управљања прекограничним кризним ситуацијама. Потписивање овог споразума, у оквиру пројекта изградње капацитета на пољу инфраструктуре просторних података – ИМПУЛС, представља доказ жеље за напретком на овом пољу те је такође доказ успјешне сарадње геодетских управа у региону. Споразум је иницијално потписан од стране шест учесника пројекта.

Главни циљ пројекта је да земље региона имају модеран и функционалан оквир за дијељење просторних података у складу с регионалним и међународним захтјевима. Такође, циљ је да се убрза развој иновативних ИНСПИРЕ услуга за боље доношење одлука те да се постигне интероперабилност података и услуга. Земље кориснице пројекта су: Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Србија, Македонија и Косово. Пројекат ИМПУЛС финансира Шведска међународна развојна агенција (СИДА) с Лантматериетом (шведска геодетска управа) као партнером. Државна геодетска управа Републике Хрватске учествује као млађи имплементациони партнер Лантматериета на овом пројекту.

Natrag