Посјета новоизабраног амбасадора Краљевине Шведске у БиХ Андерса Хагелберга Федералној управи за геодетске и имовинско-правне послове - ФГУ

Новости преглед

Посјета новоизабраног амбасадора Краљевине Шведске у БиХ Андерса Хагелберга Федералној управи за геодетске и имовинско-правне послове

03.12.2016 18:17

Новоизабрани амбасадор Краљевине Шведске у БиХ г. Андерс Хагелберг посјетио је 2. децембра 2016. године Федералну управу за геодетске и имовинско-правне послове и састао се са директором Жељком Обрадовићем и његовим сарадницима. Састанку је присуствовала и директорица пројекта ЦИЛАП гђа Анђа Зимић. Директор Обрадовић се захвалио Влади Краљевине Шведске на подршци коју даје сектору земљишне администрације у Федерацији Босне и Херцеговине, зажелио новоименованом амбасадору успјешан мандат и упознао га са тренутним активностима, те мисијом и визијом Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове.

Координатор пројекта ЦИЛАП г. Денис Табучић је презентовао стање реализације пројекта ЦИЛАП и упознао амбасадора и његове сараднике са реализацијом активности у свим компонентама. Реализација пројекта је почела 2013. и трајаће до 2019. године. Вриједност пројекта за БиХ је око 6 милиона евра. Главна активност пројекта је техничка подршка Пројекту регистрације некретнина – РЕРП, којим се усаглашавају подаци земљишне књиге и катастра у урбаним просторима Федерације Босне и Херцеговине. Пројектом ЦИЛАП се такође даје подршка успостављању адресног регистра, процијени вриједности некретнина, успостави дигиталног архива, гравиметрије и одређивању геоида за БиХ.

Важно је истакнути да Босна и Херцеговина и Шведска имају сличан систем земљишне администрације те да у оквиру пројекта ЦИЛАП Влада Краљевине Шведска и геодетска управа Краљевине Шведске дају подршку изградњи капацитета земљишне администрације у Босни и Херцеговини.

Амбасадор Краљевине Шведске г. Хагелберг је изразио задовољство досадашњим постигнутим резултатима пројекта ЦИЛАП и нагласио да сектор земљишне администрације у Босни и Херцеговини и даље може рачунати на подршку Краљевине Шведске.

Директор Обрадовић је амбасадору Краљевине Шведске г. Хагелбергу уручио прве примјерке топографске карте 1:250 000 Босне и Херцеговине.

Natrag