Посјета делегације Норвешке агенције за мапирање и катастар - ФГУ

Новости преглед

Посјета делегације Норвешке агенције за мапирање и катастар

25.01.2017 15:26

 

Федералну управу за геодетске и имовинско-правне послове је 24. 1. 2017. године посјетила делегација Норвешке агенције за мапирање и катастар. Чланови делегације, директор Одјела за међународну сарадњу г. Хелге Онсруд те пројект-менаџер гђа Мариа Лодин, састали су се са директором Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове г. Жељком Обрадовићем и координатором пројекта Јавне службе за тржиште некретнина и европске интеграције г. Денисом Табучићем.

Циљ посјете је координација текућих активности на имплементацији пројекта Јавне службе за тржиште некретнина и европске интеграције, који се у Босни и Херцеговини проводи у складу са потписаним споразумом Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Краљевине Норвешке. Основни циљ пројекта је јачање капацитета у Федералној управи за геодетске и имовинско-правне послове и Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове РС, у сфери припреме, похрањивања и ширења географских информација.

Повод овој посјети су актуелне активности у имплементацији пројекта, вршење евалуације и одабира пружатеља услуга израде ИТ система дигиталног архива, који ће се одабрати путем јавне набавке.

Такође су планиране и разматране активности у вези са наставком донаторске сарадње кроз имплементацију новог пројекта, у трајању од три године.

Пројекат за циљ има:

-       успостављање нивелмана високе тачности

-       детаљни гравиметријски премјер

-       одређивање геоида

-       унапређење мреже перманентних страница

-       имплементацију система ДА у широј размјери.

Усаглашавањем и осталих активности у вези са пројектом, успјешно је окончана посјета делегације Норвешке агенције за мапирање и катастар.

Natrag