Општа скупштина Еурогеографикса 2020. у Босни и Херцеговини - ФГУ

Новости преглед

Општа скупштина Еурогеографикса 2020. у Босни и Херцеговини

18.08.2017 08:25

Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове бит ће домаћин годишње скупштине Еурогеографикса (EuroGeographics). Општа скупштина Еурогеографикса – европске асоцијације националних агенција надлежних за картографију, катастар и регистрацију некретнина, након Беча (2017.) Прага (2018.) и Лондона (2019.), одржаће се у Босни и Херцеговини 2020. године, потврђено је то на састанку Управног одбора у Бриселу. Годишња скупштина Еурогеографикса је прилика да се окупе руководства свих надлежних европских картографских и катастарских агенција, као и представници других европских организација које имају значајан утјецај на пољу геоинформација.

Еурогеографикс је организација чија је сврха убрзати развој инфраструктуре просторних података у Европи путем сарадње на подручју географских информација. Кроз ову организацију чланови размјењују знања и искуства те заједнички проналазе рјешења за разне проблеме на пољу просторних података. Главне активности Еурогеографикса су усмјерене на заступање интереса његових чланова, пренос знања, развој капацитета, стварање и имплементацију пројеката, те производњу паневропских производа темељених на скуповима података из националних агенција надлежних за картографију, катастар и регистрацију некретнина. Еурогеографикс тренутно окупља 63 катастарске и картографске агенције из 43 државе.

Одлука о одржавању годишње скупштине у Босни и Херцеговини 2020. године, осим тога што је огромно признање, представља и велику одговорност за Федералну управу за геодетске и имовинско-правне послове. Бити домаћин једног оваквог догађаја изискује озбиљне припреме те се у том правцу већ врше одређене активности. Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове је институција која је реализацијом врло захтјевних пројеката те својим резултатима препозната и ван граница Босне и Херцеговине. Осим одличне сарадње са Свјетском банком – кроз имплементацију Пројекта регистрације некретнина (РЕРП), успјешно сарађује са шведским и норвешким агенцијама за мапирање: кроз ЦИЛАП пројект – Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини, те пројект Јавне службе за тржиште некретнина и европске интеграције. Такође има искуства и у имплементацији регионалних пројеката: ИНСПИРАТИОН пројекат, који финансира Европска комисија, те ИМПУЛС пројекат, који финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА). Имплементацијом наведених пројеката многи млади стручњаци су добили прилику за запослење те стручно усавршавање и напредак. Стога је важно истаћи да Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове тренутно у својим капацитетима засигурно посједује све потребне вјештине и знања за организацију годишње скупштине Еурогеографикса 2020. у Босни и Херцеговини.

Осим што је организовање једног овако битног догађаја признање за Федералну управу за геодетске и имовинско-правне послове, уједно је и јединствена прилика за промоцију Босне и Херцеговине и њених вриједности.

Natrag