Одржана XII Регионална конференција о катастру и инфраструктури просторних података - ФГУ

Новости преглед

Одржана XII Регионална конференција о катастру и инфраструктури просторних података

07.09.2019 15:26

XII Регионална конференција о катастру и инфраструктури просторних података, овога пута у организацији Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, је одржана у Неуму од 4. до 6. септембра 2019. године. Тема овогодишње конференције је била „Улога катастарских и картографских агенција у процесу успоставе и имплементације Инфраструктуре просторних података“. Конференција је окупила директоре десет катастарских егенција регије Западног Балкана са својим сарадницима, представнике донатора (Сида, ЈИЦА), Свјетске банке, представнике геодетских управа Шведске, Норвешке и Низоземске, представнике Еурогеограпхицса, УНГГИМ-а, ЦЛГЕ-а и др.

Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, госп. Жељко Обрадовић је поздравио присутне и зажелио добродошлицу, затим су се обратили и предсједник Еурогеограпхицса госп. Цолин Браy, начелник опћине Неум госп. Живко Матушко, предстојник уреда премијера Владе Херцеговачко-Неретванског кантона госп. Веселко Черкез, а Конференцију је свечано отворила гђа Ханка Мушинбеговић помоћница министра просторног уређења, у име Владе Федерације БиХ.

Конференцију су чиниле три сесије у оквиру којих су се одржале презентације представника катастарских и картографских агенција регије као и презентације међународних организација и пројеката. Током конференције је одржано и низ састанака са представницима донатора и међународних асоцијација.

У оквиру Конференције су директори катастарских агенција регије Западног Балкана потписали Меморандум о разумјевању и сарадњи у подручју катастра, топографског премјера и картографије, геодетских мрежа и инфраструктуре просторних података. Сврха Меморандума је јачање регионалне сарадње и размјене информација те заједнички приступ фондовима Европске уније и другим финансијским и донаторским организацијама.

На крају конференције су усвојени закључци а наредна Регионална конференција бити ће одржана 2020. године у Словенији у организацији Геодетске управе Словеније.

Natrag