ОДРЖАНА ТРИДЕСЕТ ПРВА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ - ФГУ

Новости преглед

ОДРЖАНА ТРИДЕСЕТ ПРВА СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА ИПП ФБИХ

19.10.2022 08:21

Дана 18.10.2022. године одржана је тридесет прва сједница Вијећа ИПП ФБиХ у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове. На сједници су учествовали чланови Вијећа у складу са Рјешењем Владе Федерације БиХ.

На сједници Вијећа су разматране наредне теме:

  1. Утврђивање дневног реда 31. сједнице Вијећа ИПП ФБиХ;
  2. Усвајање Записника са претходне 30. сједнице Вијећа ИПП ФБиХ;
  3. Спровођење активности успоставе ИПП-а из Плана рада за 2022. годину:

           a. дораде апликације Регистри ИПП,

           b.едукације са субјектима ИПП и укључивање субјеката,

  1. Израда ажурираног стратешког документа ИПП ФБиХ:

           а. анкета за субјекте ИПП-резултати,

           b. Анализа почетног стања- нацрт,

  1. Информација о планираној конференцији Дани ИПП у ФБиХ;
  2. Информација о одржаној XИВ Регионална конференцији о катастру и инфраструктури просторних података;
  3. Информација о одржаном Конгресу Међународне федерације геодета (Интернатионал Федератион оф Сурвеyорс – ФИГ)
  4. Разно;

Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове је као Координационо тијело ИПП ФБиХ интензивно радила на спроведби активности усвојеног Плана рада на успостави, одржавању и развоју ИПП ФБиХ за 2022. годину. Члановима Вијећа представљене су извршене активности везане за успостављање сурадње и укључивање субјеката у ИПП у претходном периоду.

У организацији Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове је одржано пет радионица везаних за изградњу капацитета из области инфраструктуре просторних података. Тијеком радионице је презентиран унос података у Регистре ИПП-а као први корак укључења субјеката у ИПП. Усуглашени су и приоритети те наредни кораци у остваривању сарадње субјеката са координационим тијелом ИПП ФБиХ. На радионице су позване 105 институције од чега је присуствовало 95 особа испред 69 институција.

Такођер, предвиђено је одржавање конференције “Дани ИПП” у ФБиХ 17 и 18.11.2022. године у Неуму у хотелу „Мареа“, а највећи дио средстава неопходних за реализацију догађаја бити ће осигуран из Пројекта регистрације некретнина и плана едукација за 2022. годину.

Главни циљ конференције је подизање свијести субјектима ИПП, јавном, приватном и академском сектору о предностима ИПП-а и кориштења врло вриједних скупова просторних података. Предвиђено је међународно учешће представника из Краљевине Шведске, Низоземске, Хрватске те других земаља из региона Западног Балкана.

Natrag