Одржана редовна годишња скупштина Еурогеограпхицса - ФГУ

Новости преглед

Одржана редовна годишња скупштина Еурогеограпхицса

07.10.2014 10:53

У главном граду Молдавије Кишињеву је од 28. до 30. септембра одржана редовна годишња скупштина Еурогеограпхицса, непрофитабилне организације која окупља и представља националне катастарске и картографске европске агенције. Еурогеограпхицс има 61 агенцију као своју чланицу из 46 земаља. Главна тема овогодишње скупштине био је „Натионал Цадастрал, Ланд Регистрy анд Маппинг Ацтивитиес ин тхе Футуре оф Еуропе“. У оквиру скупштине одржано је низ занимљивих презентација и предавања. Директор Државне геодетске управе (ДГУ) Републике Хрватске Данко Марковиновић је представио два јако битна регионална пројекта – Инспиратион и Импулс. Инспиартион је финансиран средствима Европске уније, а Импулс се финансира средствима Владе Краљевине Шведске. Ови пројекти су знатно допринијели разумијевању улоге инфраструктуре просторних података у земљама западног Балкана и примјени ИНСПИРЕ директиве. Такођер, битно је издвојити и округли сто на којем су обрађене теме о улози нове технологије у катастарским агенцијама и о будућности и улози катастра у креирању и дистрибуцији геоинформација.

У оквиру скупштине извршен је нови избор чланова Управног одбора Еурогеограпхицса. У сљедеће двије године, уз нове чланове из агенција Белгије, Молдавије и Финске, члан Управног одбора бит ће и Данко Марковиновић, директор ДГУ Републике Хрватске.

Трећег дана засједања одржана је и утемељитељска скупштина УНГГИМ-а (Еуропе Регионал Цоммиттее оф Унитед Натионс Глобал Геоспатиал Информатион Манагемент). Задаћа овога органа ће бити рад на глобалном и регионалном нивоу у циљу побољшања управљања геоинформацијама. Први предсједавајући ове организације за Еуропу бити ће Бенгт Кјеллсон, директор Шведске агенције за катастар и картографију. У име Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, која је активна чланица Еурогеограпхицса, а од ове године и УНГГИМ-а, скупштини је присуствовао директор Жељко Обрадовић.

Natrag