Одржана редовна генерална скупштина Еурогеографикса за 2015. годину - ФГУ

Новости преглед

Одржана редовна генерална скупштина Еурогеографикса за 2015. годину

07.10.2015 10:14

Редовна годишња скупштина Еурогеографикса (EuroGeographics) за 2015. годину одржана је у Београду, Република Србије, у периоду од 4. до 6. октобра, чији је домаћин био Републички геодетски завод Републике Србије. Генералну скупштину је пригодним говором отворила потпредсједница Владе Републике Србије и министрица грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре гђа Зорана Михајловић.

Еурогеографикс је непрофитабилна организација која окупља и представља националне катастарске и картографске европске агенције. Удружење тренутно има преко 60 агенција као своје чланице, а које долазе из 46 земаља европског региона. Главна тема овогодишње скупштине била је „Strategic importance of european Location Framework“. У оквиру скупштине одржано је низ занимљивих презентација и предавања која се тичу улоге коју у европским оквирима имају националне агенције за катастар и картографију. Током радног дијела скупштине, презентација и дискусије која је услиједила акцент је стављен на стратешку важност Европског локацијског оквира (ЕЛФ) у функционисању е-владе и будућег напретка агенција за катастар и картографију.

Другог дана скупштине одржана је занимљива сесија под насловом „Focusing on members – regional collaboration“, којом је предсједао г. Данко Марковиновић, директор Државне геодетске управе Републике Хрватске. Током сесије представљене су актуелности са подручја западног Балкана, а г. Лоренц Кала, директор Агенције за координацију развоја ИПП-а Републике Албаније, овом приликом је присутним делегатима представио регионални ИМПУЛС пројекат, напредак и будуће планове. Током споменуте сесије такође је организована и свечана примопредаја података којим агенције за катастар и картографију придоносе производима Еурогеографикса (Euro Boundary Map, Euro Regional Mapи други). У име Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове податке је предсједници удружења гђи Ингрид Ванден Берге предао директор Управе г. Жељко Обрадовић. На овај начин подаци Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове постају дио производа Еурогеографикса који су доступни широј европској заједници.

Током скупштине се такође разматрало и пословање удружења за претходну 2015. годину, извршило усвајање пословних биланси за 2015. годину, дискутовало о плану за 2016. годину те путем гласања усвојио оперативни план за 2016. годину. Такође је извршен и избор нових чланова Управног одбора Еурогеографикса. У сљедеће двије године нови чланови Управног одбора Еурогеографикса ће бити Вернер Хофман, генерални директор Федералне агенције за измјеру и мјеритељство Аустрије (Bundesamt für Eich- und Vermessungswesen - BEV) и Игор Василиев, руководилац Федералне управе за регистрацију некретнина, катастар и картографију Русије (Federal Service for State Registration, Cadastre and Cartography).

Федералну управу за геодетске и имовинско-правне послове на генералној скупштини су представљали директор Управе г. Жељко Обрадовић и запосленик Сектора за геоинформатику г. Денис Табучић. Сљедећа редовна скупштина Еурогеографикса планирана је за одржавање почетком 10. мјесеца 2016. године у Будимпешти, Мађарска.

Natrag