Одржана радионица за руководиоце земљишнокњижних канцеларија - ФГУ

Новости преглед

Одржана радионица за руководиоце земљишнокњижних канцеларија

02.12.2015 12:02

У Сарајеву је 26. и 27. 11. 2015. године одржана радионица за руководиоце земљишнокњижних канцеларија општинских судова у Федерацији БиХ. Радионицу је отворио директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове г. Жељко Обрадовић, који је поздравио присутне те упутио неколико ријечи о значају Пројекта регистрације некретнина. У наставку радионице присутнима су се обратили г. Неџад Пашалић, руководилац Пројекта регистрације некретнина, те гђица Слађана Катић, конзултантица за земљишну администрацију у Пројекту.

На радионици су учествовали руководиоци земљишнокњижних канцеларија из општинских судова фаза I, II, III и IV Пројекта, и то из општинских судова у Тешњу, Грачаници, Широком Бријегу, Љубушком, Бугојну, Мостару, Горажду, Великој Кладуши, Цазину, Ливну, Зеници, Завидовићима, Живиницама, Лукавцу, Тузли, Орашју, Какњу, Сарајеву, Чапљини и Тузли.

На одржаној радионици разговарало се о досадашњим активностима у Пројекту регистрације некретнина, те су руководиоци ЗК канцеларија размјењивали досадашња искуства у поступцима замјене/успостављања земљишне књиге, и то на сљедеће теме: начин поступања с достављеним новим пријавним листом кроз редован рад катастра за некретнину за коју је већ достављен пријавни лист кроз Пројект, начин исправљања уочених грешака у БПЗК; преиспитивање неопходности постојања везане земљишне књиге, достављања суду висећих фолдера, темпо рада дневног рјешавања предмета успостављања, преношење законских хипотека, начини рјешавања предмета успостављања у којима је садашњи упис у земљишној књизи Државно власништво, Општенародна имовина, Јавно добро, Кметска селишта и сл. у ситуацији када је за исте некретнине у катастру уписано физичко лице, те многа друга питања. На крају радионице сумирани су закључци о могућим начинима рјешавања у специфичним наведеним ситуацијама, дани као приједлози од стране руководиоца ЗК канцеларија који су имали искуства с истим.

Natrag