Одржана радионица везана за стратешко планирање родне равноправности у земљишној администрацији у Босни и Херцеговини - ФГУ

Новости преглед

Одржана радионица везана за стратешко планирање родне равноправности у земљишној администрацији у Босни и Херцеговини

04.03.2016 22:55

У складу с планираним активностима ЦИЛАП пројекта у Мостару је 3. и 4. 3. 2016. године одржана радионица везана за стратешко планирање родне равноправности у земљишној администрацији у Босни и Херцеговини.

Радионицу је водила стручњакиња за ова питања гђа Емина Абрахамсдотер, а присуствовале су радне групе обје ентитетске управе за геодетске и имовинско-правне послове те представници Јединице за имплементацију пројекта РЕРП из оба ентитета.

Циљеви радионице су били:

-          израдити стратешки план везан за родну равноправност 2016. – 2019. године

-          разрадити годишњи акциони план за април – децембар 2016. године.

Учесници радионице су заједнички констатовали да је неопходно утјецати на ширу јавност јер по међународним стандардима и по националним законима власти БиХ су обавезне да покрећу афирмативне мјере како би се осигурала једнакост. Такве мјере укључују повлаштени третман или квоте за унапређење приступа жена, не само запошљавању већ и образовању, политици и социјалној заштити. Стога ће први корак бити упознавање жена с правом власништва и укњижење истог током поступка хармонизације података земљишне књиге и катастарских података у оба ентитета.

Овом приликом је такође направљен драфт акциони план активности за период 2016. године, те дефинисани резултати, начини праћења њиховог достизања за укупно вријеме трајања ЦИЛАП пројекта.

Natrag