Одржана радионица у склопу Импулс пројекта „Outcome Mapping of IMPULS“ - ФГУ

Новости преглед

Одржана радионица у склопу Импулс пројекта „Outcome Mapping of IMPULS“

20.02.2015 08:13

У склопу ИМПУЛС пројекта у Гавлеу, Шведска, је у периоду од 16. до 19. фебруара 2015. године одржана радионица за националне координаторе пројекта, и то на тему „Outcome Mapping of IMPULS“, а домаћин догађаја била је геодетска управа Краљевине Шведске, Лантматериет.

Сврха одржавања ове вишедневне радионице била је представити учесницима пројекта значење појма „Outcome Mapping“, односно мапирање исхода пројекта, те указати на његов значај и како се овај принцип праћења имплементације пројекта може користити у ИМПУЛС пројекту, и то за планирање, мониторинг и даљњу едукацију те напредак. Стога су на овој радионици, уз учествовање свих присутних националних координатора и кроз интерактивни рад, а уз помоћ шведских експерата на овом пољу, финализирани главни исходи пројекта, маркери напретка самог пројекта, али је дефинисан и предвиђени утицај који се очекује по завршетку пројекта.

Учесници радионице су током трајања радионице, такође, заједничким напорима радили на детаљном дефинисању начина и активности будуће имплементације пројекта, дискутовали о начинима за даљње унапрјеђење имплементације пројекта те, такође, на дефинисању улога и одговорности унутар самих агенција корисница пројекта. С обзиром на различиту позадину и различите потребе свих државних геодетских управа из региона, овом приликом је расправљано о начинима пружања подршке која би била фокусирана на приоритетне националне потребе, као што су недостатак људских капацитета, али и организацију националних радионица.

У име Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове догађају је присуствовао запосленик Сектора за геоинформатику Денис Табучић.

Главни циљ Импулс пројекта је да земље региона имају модеран и функционалан оквир за дијељење просторних података у складу са регионалним и међународним захтјевима. Такође, циљ је да се убрза развој иновативних ИНСПИРЕ услуга за боље доношење одлука те да се постигне интероперабилност података и услуга. Земље кориснице пројекта су: Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Србија, Македонија и Косово. Пројекат ИМПУЛС финансира Шведска међународна развојна агенција (СИДА) с Лантматериетом (шведска геодетска управа) као партнером. Државна геодетска управа Републике Хрватске ће учествовати као млађи партнер Лантматериета на овом пројекту.

Natrag