Одржана радионица у склопу дизајн фазе новог Шведског донаторског пројекта - ФГУ

Новости преглед

Одржана радионица у склопу дизајн фазе новог Шведског донаторског пројекта

27.08.2022 10:05

Радионица са циљем детаљног дефинисања обима пројектних активности је одржана у периоду од 21. до 25.08.2022. године у Гавле-у (Краљевина Шведска), а све у склопу дизајн фазе новог пројекта донаторске подршке Краљевине Шведске институцијама сектора земљишне администрације у Босни и Херцеговини.

Службеници Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове су заједно са представницима Геодетске управе Републике Српске те стручним тимом Лантмäтериет-а (Шведска управа за картографију, катастар и ЗК) израдили прву верзију приједлога новог пројекта развојне сарадње који је током ове посјете детаљно разматран и унапријеђен.

Главни изазови нове развојне и донаторске сарадње су идентифицирани у областима:

  • опћенита изградња капацитета институција
  • масовна процјена вриједности некретнина
  • инфраструктура просторних података (ИПП)
  • развој геодетске инфраструктуре

Приједлог новог пројекта и сарадње је предвиђено у трајању од 5 година и планирано је да исти буде покренут у првој половини 2023. године. Пројекат ће кроз имплементацију дати значајне опипљиве резултате за унапређење земљишне администрације, уз пуно поштовање демократских процедура тиме доприносећи испуњавању услова за ЕУ интеграцију БиХ и циљева одрживог развоја (УН СДГ).

Наставак дизајн фазе наставити ће се у наредним мјесецима кроз индивидуални и тимски рад представника свих учесника у пројекту а предвиђена је и посјета стручњака Лантмäтериет-а Босни и Херцеговини у другој половини 09. мјесеца 2022. године. Током планиране посјете ће се одржати и консултативни састанци са представницима Шведске амбасаде и уреда Сида-е у Босни и Херцеговини.

Natrag