ОДРЖАНА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ ПРВЕ КОМПОНЕНТЕ ЦИЛАП ПРОЈЕКТА: ЉУДСКИ РЕСУРСИ И КОМУНИКАЦИЈА - ФГУ

Новости преглед

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ ПРВЕ КОМПОНЕНТЕ ЦИЛАП ПРОЈЕКТА: ЉУДСКИ РЕСУРСИ И КОМУНИКАЦИЈА

30.03.2017 07:59

У складу са планираним активностима ЦИЛАП пројекта у Лакташима је у периоду од 27. до 29. марта 2017. године одржана радионица у оквиру поткомпоненти Комуникација и Људски ресурси.

Радионицу су водили стручњаци из Лантматериета – за област људских ресурса гђа Ана Хедлунд Бјорк, а за област комуникација г. Бени Андерсон.

Представници Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове (ФГУ) и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РГУ) су првог дана радионице представили извјештаје о урађеним задацима у вези са Стратегијом комуникација, Стратегијом људских ресурса, те Оквиром за политике руковођења и Оквиром за политике запосленика. Планирани задаци су извршени, а наведене документе је након усвајања потписао директор ФГУ, док је у РГУ спремна документација за њихово усвајање.

Након поднесених извјештаја обију управа стручњаци из Лантматериета су одржали своје презентације, а тема радионице је била „Ефикасна комуникација“.

Кроз једноставне кораке представљена је структура једног говора/презентације. Основно за сваку реторичку структуру је прикупљање чињеница и одговарање на основна питања (што, зашто, када, гдје, како и тко), затим како изградити један квалитетан говор (увод, како испричати задану причу, која је сврха, аргумент, те закључак). Најважније од свега је знати о чему говоримо и нагласити важне чињенице које привлаче пажњу прималаца.

Другог дана радионице акценат је био на невербалној комуникацији/говору тијела, а сви су учесници имали своје вријеме резервисано за представљање и кратки говор.

Стручњаци су кроз представљања проматрали говор тијела те на крају излагања давали своје коментаре/критике и савјете како унаприједити комуникацију, а овакав вид живе комуникације је уједно и циљ ових двију поткомпоненти.

Natrag