Одржана радионица у оквиру компоненте 6: Подршка при успостављању дигиталног архива, интеграција у пословне процесе и кориштење у свакодневном пословању - ФГУ

Новости преглед

Одржана радионица у оквиру компоненте 6: Подршка при успостављању дигиталног архива, интеграција у пословне процесе и кориштење у свакодневном пословању

15.09.2017 18:35

У склопу ЦИЛАП пројекта (Capacity Building for Improvement of Land Administration and Procedures in BiH), који се у Босни и Херцеговини проводи уз помоћ донаторских средстава Краљевине Шведске, у периоду од 12. до14. 9. 2017. године у Лакташима је одржана заједничка радионица компоненте 6: Подршка при успостављању дигиталног архива, интеграција у пословне процесе и кориштење у свакодневном пословању. Радионица је организована у сарадњи са норвешким донаторским пројектом „Јавне службе за тржиште некретнина и европске интеграције", у склопу чијих активности се и развија ИТ систем дигиталног архива за обје ентитетске геодетске управе у Босни и Херцеговини. Циљ одржавања радионице је био представити тренутно стање развоја ИТ система дигиталног архива те усаглашавање финалних активности.

Радионици су, осим запосленика Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове и Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове Републике Српске, присуствовали и представници одабраних пилот-локација (Градачац и Лакташи), представници ангажованих пружатеља услуга израде ИТ система дигиталног архива, те стручњаци из Лантматериета Тобиас Лундберг и Торбјорн Порсандер, пројект-менаџерица норвешког пројекта Мариа Лодин те директорица ЦИЛАП пројекта Анђа Зимић са сарадницима.

Током првог дана радионице представници геодетских управа су представили предузете активности на успостављању дигиталног архива, као и своја искуства стечена кроз сарадњу са ангажованим пружатељима услуга на пољу развоја ИТ система. Други дан радионице одржане су презентације пружатеља услуга, који су овом приликом представили ИТ системе дигиталног архива у тренутној фази развоја. Након презентација услиједила је дискусија у оквиру које су учесници дали своја виђења понуђених рјешења те потребних активности до израде финалних верзија ИТ система дигиталног архива. Посљедњег дана радионице детаљно су разматране преостале активности те су исте усаглашене са пројект- менаџерицом норвешког донаторског пројекта Маријом Лодин.

Заједнички закључак је да су пружатељи услуга у сарадњи са запосленицима геодетских управа у БиХ у досадашњем периоду направили неопходне активности које гарантују успјешан завршетак развоја ИТ рјешења у предвиђеним роковима.

Радионици су у име Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове присуствовали Неџад Пашалић, помоћник директора у Сектору за геоинформатику, Денис Табучић, запосленик Сектора за геоинформатику и координатор ЦИЛАП пројекта за ФБиХ, Амира Бабић, запосленица Сектора за геоинформатику и водитељица радне компоненте 6 пројекта, те сарадници Сеад Хаџић и Недим Хаџиосмановић.

Natrag