ОДРЖАНА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ КОМПОНЕНТЕ 5 ЦИЛАП ПРОЈЕКТА: ПОДРШКА РАЗВОЈУ ИКТ-А И ГЕОИНФОРМАЦИОНИХ СИСТЕМА - ФГУ

Новости преглед

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ КОМПОНЕНТЕ 5 ЦИЛАП ПРОЈЕКТА: ПОДРШКА РАЗВОЈУ ИКТ-А И ГЕОИНФОРМАЦИОНИХ СИСТЕМА

12.10.2017 14:41

Дводневна радионица у оквиру планираних активности компоненте 5 ЦИЛАП пројекта: Подршка развоју ИКТ-а и геоинформационих система одржана је у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове (ФГУ) у периоду од 10. до 11. октобра 2017. године.

Представници Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове су овом приликом одржали информативну презентацију те представили стање ИКТ-а и геоинформационог система који се тренутно развијају и одржавају. Презентовqно стање је послужило као основ за дискусију те формирање листе будућих активности и дефинисање потреба за даљњу подршку у оквиру ЦИЛАП пројекта, сq посебним акцентом на надолазећу 2018. годину. Овом приликом су посебно разматране сљедеће теме:

 Сервисно оријентисана архитектура и наставак израде мапе пута у складу с ИКТ   стратегијом ФГУ

  • Преглед развоја и препоруке за даљњи напредак ИТ система ФГУ
  • Препоруке за унапређење техничке подршке развоја ИТ система ФГУ
  • Примјери интероперабилности и стандарди размјене података између државних регистара
  • Преглед хардњерске инфраструктуре у ФГУ и препоруке за унапређење
  • Подршка процесу виртуалицазије и унапређење податковног центра ФГУ
  • Централни систем за праћење догађања, ауторизације корисника и нотификације.

 Планови за подршку успостављању и развоју ИКТ-а и геоинформационих система настављају се у складу с потребама ентитетских управа за геодетске и имовинскоправне послове, те надолазећим пројектним активностима у вези са развојем адресног регистра, регистра цијена некретнина, дигиталног архива те одржавањем других постојећих система.

Радионицу је водио консултант Тобиас Лундберг, запосленик шведске геодетске управе – Лантматериет, који је овом приликом одржао веома занимљиве презентације на тему пилотне имплементације “блок-чејн” технологије у Краљевини Шведској и Грузији, интероперабилности и повезаности државних регистара у Шведској, мониторинга виртуализираног серверског окружења, сигурности података и др. Радионици су у име Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове присуствовали Марко Пуљић, Недим Хаџиосмановић, Енес Хатибовић и Денис Табучић.

Natrag