Одржана радионица у оквиру ДЕЛЕФ пројекта - ФГУ

Новости преглед

Одржана радионица у оквиру ДЕЛЕФ пројекта

29.04.2024 12:19

У складу са планираним активностима у оквиру Шведског донаторског пројекта ДЕЛЕФ (Дигитално унапређење управљања земљиштем за ЕУ будућност Босне и Херцеговине) у Сарајеву је одржана радионица у оквиру компоненте 2: Успостава система масовне процјене непокретности у периоду од 23. до 25. априла 2024. године.

Радионицу су отвориле гђа. Анђа Зимић испред Лантмäтериета и координаторица компоненте 2 гђа. Јелена Зелић, док су испред Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове помоћник директора, госп. Денис Табучић и стручна савјетница гђа. Јелена Зелић презентовали план активности на пројекту Свјетске банке под називом ГИВЕ (Геоспатиал Инфраструцтуре анд Валуатион Енханцемент Пројецт) који за циљ има пружање подршке у усклађивању података о некретнинама између земљишне књиге и катастра, јавном излагању података о катастарским премјерима, развоју инфраструктуре просторних података Федерације Босне и Херцеговине, масовном вредновању непокретности те регистрацији зграда.

Радионицу су водили шведски стручњаци из подручја процјене вриједности непокретности испред шведске геодетске управе Лантмäтериета госп. Ханс Сöдерблом и госп. Симон Ек, а током радионице је кориштена комбинација излагања учесника, стручних говора и активности.

Циљ радионице је био ангажираним консултантима на пројекту презентирати постигнуте резултате на пројекту ЦИЛАП (Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини) уз детаљан осврт на процесни и организациони модел Регистра цијена некретнина у Федерацији БиХ и пројекат масовне процјене непокретности, а консултанти су имали увид у примјер шведског система анализе и процјене непокретности.

 

Natrag