Одржана радионица у оквиру ДЕЛЕФ пројекта - ФГУ

Новости преглед

Одржана радионица у оквиру ДЕЛЕФ пројекта

31.05.2024 15:10

Сукладно планираним активностима унутар Шведског донаторског пројекта ДЕЛЕФ (Дигитално унапређење управљања земљиштем за ЕУ будућност Босне и Херцеговине), одржана је радионица у Сарајеву у оквиру компоненте 2 "Успостава система масовне процјене непокретности“ од 28. до 30. маја 2024. године.

Радионицу су водили шведски стручњаци из подручја процјене вриједности непокретности, господин Ханс Сöдерблом и господин Симон Ек, представници шведске геодетске управе ЛАНТМÄТЕРИЕТ-а. Током радионице је примијењена комбинација различитих метода, укључујући предавања, индивидуалне и групне задатке како би се осигурала максимална ефикасност и интеракција међу учесницима. Методологија је укључивала активно учествовање свих присутних кроз кратке презентације и дискусије, детаљна излагања господина Ханс Сöдерблома и господина Симона Ека, који су подијелили своје богато искуство и знање из области процјене вриједности непокретности, те практичне вјежбе и симулације које су омогућиле учесницима примијенити теоријско знање у практичним ситуацијама.

Циљ радионице био је унаприједити капацитет и компетенцију учесника у анализи тржишта непокретности, како би разумјели основе тржишта и били способни самостално обављати анализе тржишта. Посебна пажња посвећена је процјени транспарентности и поузданости тржишних информација, те евалуацији и припреми процеса верификације трансакција како би се подржао процес масовне процјене непокретности. Учесници су такођер требали разумјети тренутни процес у Регистру цијена непокретности и допринијети потребним побољшањима.

Кроз комбинацију теоријског знања и практичних вјежби, учесници су стекли вриједно знање и вјештине које ће моћи примијенити у свом будућем раду.

Natrag