Одржана прва национална радионица ИМПУЛС пројекта - ФГУ

Новости преглед

Одржана прва национална радионица ИМПУЛС пројекта

04.12.2015 23:49

У склопу ИМПУЛС пројекта у Мостару је 2. 12. 2015. године одржана прва национална радионица, и то на теме основних знања о ИПП-у, тренутног стања имплементације ИПП-а у ФБиХ, као и начела ИНСПИРЕ директиве. Домаћин догађаја, овом приликом организованог у просторијама Хотела Мостар, била је Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове – једна од институција учесница у пројекту.

Циљ одржавања радионице на споменуту тему био је дати свим присутним учесницима платформу знања о инфраструктури просторних података, њезиним елементима те планираним активностима имплементације у ФБиХ. Путем пригодних презентација експерата ангажованих на пројекту, али такође и ђелатника Управе, присутнима су презентоване опште информације о ИМПУЛС пројекту и европској ИНСПИРЕ директиви. Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове је фокус радионице усмјерила на кључне заинтересоване стране будуће инфраструктуре просторних података у ФБиХ, те су тако међу учесницима радионице били представници релевантних министарстава, управа и агенција федералног нивоа власти. Радионицу је поздравним говором отворио директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове г. Жељко Обрадовић те одржао прикладну уводну презентацију. Осим презентације директора Управе, присутни су, такође, имали прилику упознати се с начином успоставе и имплементације инфраструктуре просторних података Краљевине Шведске, Републике Хрватске те добити вриједне информације о искуствима колега из споменутих земаља, које су узнапредовале у предметним пољима.

На радионици се на интерактиван начин разматрала будућа имплементација ИПП-а ФБиХ, али такође су назначене и могуће препреке с којима се све заинтересоване стране требају суочити.

У име Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове радионицу су организовали, те одржали презентације из djелокруга својих радних пакета, запосленици:

Слободанка Кључанин

Денис Табучић

Томислав Томић

Мурис Ћеман

Никола Цвјетковић

Амира Бабић.

Свим регистрираним учесницима радионице, под покровитељством ИМПУЛС пројекта, такође је осигурано и учествовање на трећем Конгресу о катастру у БиХ. Главни циљ ИМПУЛС пројекта је да земље региона имају модеран и функционалан оквир за дијељење просторних података у складу с регионалним и међународним захтјевима. Такође, циљ је да се убрза развој иновативних ИНСПИРЕ услуга за боље доношење одлука те да се постигне интероперабилност података и услуга. Земље кориснице пројекта су: Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Србија, Македонија и Косово. Пројект ИМПУЛС финансира Шведска међународна развојна агенција (СИДА) с Лантматериетом (шведска геодетска управа) као партнером. Државна геодетска управа Републике Хрватске ће учествовати као млађи партнер Лантматериета на овом пројекту.

Natrag