ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ПОСТИГНУЋА ПРОЈЕКТА РЕГИСТРАЦИЈЕ НЕКРЕТНИНА НА ТЕРИТОРИЈИ ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ - ФГУ

Новости преглед

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ПОСТИГНУЋА ПРОЈЕКТА РЕГИСТРАЦИЈЕ НЕКРЕТНИНА НА ТЕРИТОРИЈИ ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ

26.09.2017 09:17

У Влади Федерације Босне и Херцеговине данас су представљене активности и досадашња постигнућа Пројекта регистрације некретнина (РЕРП). Пројекат је започео у септембру 2013. године, трајаће до краја јануара 2020. године, а тренутно се реализује у 54 општине у Федерацији од укупних 79.

Циљ Пројекта је пружање потпоре развоју одрживог система регистрације са усклађеним земљишнокњижним и катастарским податцима. Визија земљишне администрације у Федерацији БиХ је изградити ефикасан, сигуран и одржив систем регистрације некретнина, који у коначници омогућава правну сигурност инвеститорима и страним улагачима.

Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове г. Жељко Обрадовић је у свом обраћању медијима истакао важност и циљеве Пројекта регистрације некретнина, усаглашавање података између земљишне књиге и катастра, прије свега у градским срединама у Федерацији БиХ, тј. успостављање нове земљишне књиге у свим градским срединама у ФБиХ. Нагласио је да је 360.000 власника и сувласника ријешило питања статуса својих некретнина, те како је планирано инсталирати јединствену, интегрисану базу података о некретнинама у Федерацији БиХ како би сви корисници могли извршити увид у стање својих некретнина на једном мјесту те у будућности и преузети податке о својим некретнинама путем интернета.

Руководилац Јединице за имплементацију Пројекта г. Неџад Пашалић је говорио о изазовима, потешкоћама и циљевима Пројекта, нагласивши како је досад урађено скоро 90% посла те да су покренуте активности у 215 од укупно 243 катастарске општине у Федерацији БиХ. Казао је и како је досад векторизирано 3,4 милиона парцела, од укупно 5 милиона, што је близу 68% парцела у ФБиХ. Присутне је информисао и да је формирана централна база земљишнокњижних података ФБиХ, тј. успостављене су везе између свих земљишнокњижних канцеларија у ФБиХ и централне базе у Федералном министарству правде.

Natrag