Одржана конференција Међународне организације геодета (ФИГ) за 2017. годину - ФГУ

Новости преглед

Одржана конференција Међународне организације геодета (ФИГ) за 2017. годину

01.06.2017 13:20

Годишња конференција Међународне организације геодета (International Federation of Surveyors – FIG) одржана је у Хелсинкију, Финска, у периоду од 29. 5. до 2. 6. 2017. године. ФИГ конференција (радна седмица) је скуп међународне заједнице геодета и професионалаца на пољу просторних података кроз одржавање низа интересантних пленарних и техничких сесија, радионица, изложби те других пратећих друштвених и културолошких догађаја. ФИГ конференција је један од највећих догађаја у календарској години у пољу геопросторних информација и јединствена је прилика за дискутирање о кључним изазовима нашег времена унутар геодетске професије.

Оквирна тема конференције је “Surveying the world of tomorrow – From digitalisation to augmented reality” односно “Измјера сутрашњег свијета – од дигитализације до помогнуте стварности“.

Тренутно смо свједоци развоја услуга које не само да описују видљиви свијет око нас него такође истовремено достављају и друге информације везане за нашу локацију од интереса. Почетни корак к овом циљу јесте дигитализација и паметно кориштење дигиталних информација, док напредак и наредни корак представља могућност комбинирања информација и проширивање могућности да се дигитални подаци прикупљају интелигентније. Тема конференције одабрана је како би се нагласиле могућности великих количина података и информација које геодети и стручњаци везани за просторне податке прикупљају, те како би се исте ставиле у ефикасну употребу.

Конференција је одлична прилика да се добије увид у будући развој и ток развоја на релевантним пољима, али такође и за проучавање идеја и рјешења које постоје данас и могу бити од велике помоћи у свакодневном пословању Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове.

Конференцији су у име Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове присуствовали г. Жељко Обрадовић, директор, гђа Анђа Зимић, директорица ЦИЛАП пројекта, те г. Денис Табучић, запосленик Сектора за геоинформатику.

Natrag