Одржана интернет-презентација земљишнокњижних података - ФГУ

Новости преглед

Одржана интернет-презентација земљишнокњижних података

31.01.2017 13:08

Путем земљишнокњижног информационог система "е-Грунт“ грађанима Федерације БиХ је од 30. јануара 2017. године омогућен увид у земљишнокњижне податке на основу броја парцеле и броја земљишнокњижног улошка, те праћење статуса предмета у земљишнокњижној канцеларији.

Пројекат су, у оквиру Пројекта регистрације некретнина, провели Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове и Федерално министарство правде. Наведеним пројектом осигурано је и одржавање земљишнокњижног софтвера „е-Грунт“, које укључује и редовне кварталне посјете земљишнокњижним канцеларијама, израду нових верзија софтвера, одржавање успостављених ВПН конекција између земљишнокњижних канцеларија и централне локације у Федералном министарству правде.

Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове г. Жељко Обрадовић је приликом презентације информационог система истакао његову важност те труд и рад свих који су помогли да се пројекат реализује и, коначно, представи јавности. Циљ пројекта је стварање јединствене базе података о некретнинама, те једноставност и брзи проналазак тражене информације. Јавност ће имати прилику добити тачне, сигурне и поуздане податке о својим некретнинама, што је основ за рјешавање основних питања у простору. Сви катастарски подаци су у јединственој бази података катастра некретнина, а 67% парцела је у дигиталном облику. У цијелости је завршена дигитализација земљишнокњижних уложака, тако да је земљишна књига у ФБиХ потпуно дигитализована, нагласио је директор Обрадовић.

Федерални министар правде г. Мато Јозић је истакао да су наведени подаци заштићени на основу Закона о заштити личних података и неће бити злоупотријебљени те да се тим подацима служе полиција, нотари, адвокати и сви људи који су у вези са земљишнокњижним канцеларијама.

Посебна захвалност на техничкој и финансијској помоћи дугује се Свјетској банци, чија је представница такође присуствовала презентацији и обратила се присутнима. Шефица Канцеларије Свјетске банке у БиХ гђа Татјана Проскурјакова је истакла да је 500.000 људи примило директну помоћ услијед бољег управљања земљишнокњижним подацима у оквиру Пројекта регистрације некретнина.

На крају церемоније премијер ФБиХ г. Фадил Новалић је тестирао информациони систем "е-Грунт“, који ће утјецати на привлачење домаћих и страних инвестиција. Премијер ФБиХ је изразио задовољство овим позитивним пројектом и истакао да је сређено и тачно стање у сектору земљишне администрације, катастра и земљишне књиге, односно просторних података основ за успјешну реституцију, кредитну подршку и тржишну привреду у цјелини.

Natrag