ОДРЖАНА ИНСПИРЕ – ГЕОСПАТИАЛ ВОРЛД ФОРУМ КОНФЕРЕНЦИЈА - ФГУ

Новости преглед

ОДРЖАНА ИНСПИРЕ – ГЕОСПАТИАЛ ВОРЛД ФОРУМ КОНФЕРЕНЦИЈА

30.05.2015 18:04

Овогодишња ИНСПИРЕ (Инфраструктура за просторне податке у Европској унији) конференција организована је у сарадњи с Геоспатиал ворлд форумом и одржана је под називом „ИНСПИРЕ – ГВФ 2015„ од 25. до 29. 5. 2015. године у Лисабону, Португал.

ИНСПИРЕ конференција је јединствен догађај који окупља кориснике и произвођаче података те уједно и креаторе политика из цијелог свијета како би разговарали о свим темама које се тичу ИНСПИРЕ директиве, али и више од тога. Сваке године учешћем на конференцији организује се форум актерима из влада, академске заједнице и индустрије гдје је могуће чути и разговарати о најновијим догађањима у сфери ИНСПИРЕ директиве, али и сфери просторних података уопште. Конференција пружа одличну прилику да се европској заједници представе дешавања у националној инфраструктури просторних података.

Овогодишња ИНСПИРЕ  конференција је била оријентисана на представљање геопросторних технологија и најбољих примјена у пракси, те је на једном мјесту спојила вође политика и индустрије геопросторних технологија  с практичарима и клијентима у овом пољу. Конференција је уједно прилика за изградњу јавно-приватног партнерства између оних који имају потребу за просторним информацијама (животна средина, транспорт, енергија, комунални уређаји, управљање водама, пољопривреда итд.) и оних способних за испоруку и управљање тим подацима кроз геопросторне технологије и инфраструктуру просторних података, као што је то ИНСПИРЕ.

Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове је и на овогодишњој конференцији осигурала учешће путем ЦИЛАП и ИМПУЛС пројеката изградње капацитета који се тренутно веома успјешно проводе у сарадњи с геодетском управом Краљевине Шведске – Лантматериетом. Тако су на конференцији у име Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове присуствовали директор Управе г. Жељко Обрадовић, директорица ЦИЛАП пројекта гђа Анђа Зимић, помоћник директора у Сектору за геоинформатику г. Неџад Пашалић, те запосленик Сектора за геоинформатику г. Денис Табучић.

Natrag