Одржана ИМПУЛС национална радионица у Мостару - ФГУ

Новости преглед

Одржана ИМПУЛС национална радионица у Мостару

24.03.2017 12:55

У Мостару је у периоду од 21. до 23. марта 2017. године одржана ИМПУЛС национална радионица под називом Подизање свијести о инфраструктури просторних података (ИПП) и ИНСПИРЕ директиви Европске уније и објављивање метаподатака. На почетку радионице присутне је поздравио и пожелио добродошлицу директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове (ФГУ) г. Жељко Обрадовић, након чега се кренуло са реализацијом програма радионице.

Првог дана радионице разматрана је проблематика у вези са израдом драфта закона о ИПП-у Федерације БиХ. Радионици су присуствовали ИМПУЛС експерти, чланови ИМПУЛС тима ФГУ-а и чланови Радне групе за институционална и правна питања ИПП-а ФБиХ, коју је именовао Савјет ИПП-а ФБиХ. Донесени су закључци у вези са начином израде драфта те динамиком састајања Радне групе и подношења извјештаја Савјету ИПП-а ФБиХ.

Након завршетка програма првог дана ИМПУЛС националне радионице одржана је 6. сједница Савјета ИПП-а ФБиХ на којој су, између осталог, покренуте активности устроја Радне групе за техничке стандарде ИПП-а ФБиХ те је донесена Одлука о изради веб-странице Савјета ИПП-а ФБиХ.

Тема другог дана ИМПУЛС националне радионице била је припрема и уређивање метаподатака различитих субјеката ИПП-а, односно скупова података који ће се користити у оквиру ИМПУЛС пројекта. Субјекти ИПП-а који су се одазвали позиву и спремни су радити на припреми и уређивању метаподатака су: Дирекција за цесте Федерације БиХ, Федерални завод за статистику, Федерални геолошки завод и др. Током радионице своја искуства су презентовали ИМПУЛС експерти из Шведске, Хрватске и Македоније, те чланови ИМПУЛС тима ФГУ-а.

Трећи дан ИМПУЛС националне радионице разматрана је проблематика у вези с прикупљањем података о субјектима ИПП-а (регистар субјеката ИПП) и изворима просторних података ИПП-а. Разматрана су искуства и методологија израде наведених регистара у Шведској, Хрватској и Македонији, а учесници су се информисали о прикупљеним подацима у Федерацији БиХ (у складу с ИНСПИРЕ спецификацијама, у оквиру пројеката), те потребом стварања регистра субјеката ИПП-а ФБиХ (надлежности, постојећи подаци, неопходне промјене у регистрацији података и др.), као и регистра извора просторних података ИПП-а ФБиХ (ко посједује просторне податке, колико су ажурни, у којем су формату доступни и сл.).

Израда ових регистара је први корак према изради метаподатака, као и први корак према успостављању ИПП-а ФБиХ. Радионицу су водили ИМПУЛС експерти и ИМПУЛС тим ФГУ-а.

Prezentacije i fotografije sa Nacionalne radionice možete preuzeti na sljedećem LINKU

 

Natrag