Одржана годишња Генерална скупштина ЕуроГеограпхицс-а - ФГУ

Новости преглед

Одржана годишња Генерална скупштина ЕуроГеограпхицс-а

20.03.2024 12:27

Редовита годишња Генерална скупштина ЕуроГеограпхицс-а, један од најзначајних догађаја у домену управљања просторним информацијама који сваке године традиционално окупља руководитеље (директоре) свих Еуропских геодетских управа, њихове блиске сараднике као и важне еxперте из области управљања просторним информацијама је одржана у Севиљи, Шпанија од 17. до 19. марта 2024. године.

Редовна годишња скупштина се сваке године окупља како би гласала о буџету за надолазећу годину, изабрала чланове Управног одбора и предсједника, одобрила пријаве нових чланова те размотрила формалне пословне активности које су наведене у Статуту. Такођер, ово је изврсна прилика за размјену знања за све чланове.

ЕуроГеограпхицс је јединствено удружење (мрежа) равноправних организација јавног сектора (Еуропске геодетске управе надлежне за катастар и мапирање) активних у управљању геопросторним информацијама из цијеле Еуропе. ЕуроГеограпхицс омогућава размјену искустава, најбоље праксе и научених лекција у релевантним областима активности. Удружење осигурава мрежу сарадње у којој се индивидуални ставови појачавају као колективни глас у међународном окружењу како би се побољшало разумијевање важности и потенцијала података свих чланова и улоге чланова.

ЕуроГеограпхицс пружа мрежу која омогућава конструктиван, колаборативни дијалог између својих чланова, те између чланова и заинтересираних међународних учесника како би се превладале техничке и институционалне препреке које спречавају широку употребу јавних, ауторитативних геопросторних података. Снага ЕуроГеограпхицс-а лежи у великом чланству и удружење представља око 90% званичних тијела одговорних за геодетске, топографске, катастарске послове и регистрацију земљишта у широј географској Еуропи. ЕуроГеограпхицс тренутно окупља преко 60 катастарских и картографских агенција из преко 40 држава. Стога, улога ЕуроГеограпхицс-а је и да помогне у остваривању програма политике ЕУ како својим чланицама, тако и Еуропским учесницима.

Ове године главна тема скупштине је била 'Рјешавање глобалних изазова с службеним геопросторним подацима'" с посебним освртом на:

  • Будућност геопросторних информација,
  • Геопросторни подаци у рјешавању глобалних изазова,
  • Европски подаци простора, Вјештачка интелигенција,
  • Технологија и иновације,
  • Прихватање технологије,
  • Дугорочна одрживост службених геопросторних података.

У оквиру овогодишње скупштине су одржани и избори за Предсједника и Управни одбор Еурогеограпхицса, те су одабрани представници Низоземске, Норвешке, Латвије и Шпањолске.

За новог предсједника удружења изабран је госп. Томаж Петек из Словеније.

У име Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове на скупштини је судјеловало госп. Денис Табучић, помоћник директора чији је мандат у управном одбору ЕуроГеограпхицса завршио на овогодишњој Cкупштини.

Natrag