ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ГРАЂЕВИНСКОМ ЗЕМЉИШТУ ФБиХ - ФГУ

Новости преглед

ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ГРАЂЕВИНСКОМ ЗЕМЉИШТУ ФБиХ

12.03.2020 17:06

У суорганизацији Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове и Савеза опћина и градова Федерације БиХ у службеним просторијама Града Мостара одржана је прва у низу сесија у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о грађевинском земљишту у Федерацији БиХ.

Уз директора госп. Жељка Обрадовића и помоћника директора из Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове госп. Горана Бркића, сесији су назочили представници готово свих опћина и градова са подручја Херцеговачко-неретванског кантона, Западнохерцеговачког кантона и Кантона 10, као и представник Управе за геодетске и имовинско-правне послове Херцеговачко-неретванског кантона, док се представници министарстава надлежних за послове просторног уређења из трију споменутих кантона нису одазвали.

У расправу су се активно укључили готови сви назочни, углавном професионалци који се у опћинским тијелима баве имовинско-правним пословима и урбанизмом, изнијели своје ставове, мишљења и коментаре на законске одредбе предложене у Нацрту.

Прву сесију у Мостару обиљежила је динамична расправа у вези одредби важних за системско уређење области грађевинског земљишта, посебно у односу на дефиниције и формулације одредби о власничкој трансформацији, накнаде на грађевинском земљишту, као и права и обавезе јединица локалне самоуправе и власника грађевинског земљишта једних спрам других, што је новина у подручју регулације грађевинског земљишта.

Као обрађивач Закона Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове очекује да сесија у Мостару, као и сесије које су у суорганизацији са Савезом опћина и градова Федерације БиХ планиране у Тузли, Бихаћу и Сарајеву, буду важан допринос укупном процесу јавне расправе.

Natrag