Одржана 16. регионална конференција о катастру и инфраструктури просторних података - ФГУ

Новости преглед

Одржана 16. регионална конференција о катастру и инфраструктури просторних података

26.06.2024 11:03

16. Регионална конференција о катастру и инфраструктури просторних података за 2024. годину је одржана у Лакташима, Босна и Херцеговина, од 24.06. до 26.06. у организацији Републичке управе за геодетске и имовинско – правне послове Републике Српске.

Конференција је окупила већи број руководилаца и представника катастарских агенција из региона Западног Балкана, те представнике Свјетске Банке, Шведске геодетске управе - Лантматериет, Холандске геодетске управе - Кадастер, Еурогеограпхицс-а и других.

Теме овогодишње конференције фокусирале су се на наредне области:

  1. Катастар и геодетска инфраструктура
  2. Инфраструктура просторних података
  3. Масовно вредновање

Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове активно је учествовала у раду за све наведене области, те су тако гђа. Јелена Зелић, госп. Јасмин Ћатић и госп. Денис Табучић одржали предавања везано за опћенити статус активности те напредак током 2024. године.

На овогодишњој је конференцији посебна пажња посвећена имплементацији Меморандума о разумијевању и сарадњи у подручју катастра, топографског премјера и картографије, геодетских мрежа и инфраструктуре просторних података потписаног 2019. године у Неуму, а директори катастарских и картографских институција су одржали разговоре везано за могућности организације регионалног пројекта изградње капацитета институција.

На крају су усвојени прикладни закључци а наредна Регионална конференција ће бити одржана 2025. године у Crnoj Gori. На конференцији је испред Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове учествовао директор госп. Жељко Обрадовић са наведеним помоћником и службеницима.

Natrag