Одржан завршни састанак донаторског пројекта регионалне сарадње - ФГУ

Новости преглед

Одржан завршни састанак донаторског пројекта регионалне сарадње

18.11.2022 20:52

Завршни састанак у оквиру донаторског пројекта регионалне сарадње је одржан у просторијама Норвешке управе за катастар и мапирање у Ослу, Норвешка. На састанку су учествовали представници управа за геодетске и имовинско – правне послове из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Сјеверне Македоније и Словеније.

Кроз пројекат је унапређена регионална сарадња на пољу вршења геодетских мјерења и одређивање геоида високе прецизности за земље региона Западног Балкана. Пројекат је такођер подржао размјену знања и искустава регионалних геодетских управа и експерата Норвешке управе за катастар и мапирање а финансирани су и радови на детаљном гравиметријском премјеру на подручју Федерације БиХ

Федерална управа за геодетске и имовинско – правне послове посљедњих година активно ради на израчуну и успостави геоида за подручје Федерације БиХ. Завршена је стабилизација нове нивелманске мреже, успостављен просторни референтни систем, успостављен гравиметријски референтни систем те извршена нивелманска мјерења.

У склопу завршног састанка норвешки експерти су презентовали радове и активности на успостави и одржавању (унапређењу) геоида као и начин сарадње свих скандинавских земаља на пољу геодезије и одређивања геоида. Поред тога одржан је курс рачунања геоида при чему су норвешки експерти детаљно презентовали све кораке потребне за израчун геоида.

Natrag