ОДРЖАН СЕМИНАР У УНСКО-САНСКОМ КАНТОНУ - ФГУ

Новости преглед

ОДРЖАН СЕМИНАР У УНСКО-САНСКОМ КАНТОНУ

12.09.2018 10:00

У Унско-санском кантону је дана 11. септембра 2018. године одржан семинар под називом “Пројекти земљишне администрације у Унско-Санском кантону - искуства, користи и наредне активности“. Главни циљеви семинара били су упознавање представника јединица локалне самоуправе из наведеног кантона са активностима Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове а посебно процесом успоставе Адресног регистра, Регистра цијена некретнина и Дигиталног архива подржаних у оквиру ЦИЛАП пројекта.

Градоначелник Бихаћа, господин Шухрет Фазлић је на почетку семинара поздравио судионике и захвалио се представницима Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове и ЦИЛАП пројекта на активностима које проводе у Граду Бихаћу и Унско-санском кантону те истакао одличну сарадњу између Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове и институција Града Бихаћа.

Директорица ЦИЛАП пројекта гђа Анђа Зимић је пожељела добродошлицу назочнима и укратко представила резултате пројекта. Директор Федералне управе за геодетске и имовинско- правне послове, господин Жељко Обрадовић је представио актуелности у раду, тренутачне пројекте као и планиране активности.

Кроз презентацију гђе. Жељке Колобарић, координаторице радне групе за успоставу Адресног Регистра у Федерацији БиХ, је представљено прегледно стање Адресног регистра, поступак успоставе Адресног регистра у јединицама локалне самоуправе у Унско-санском кантону, резултати и изазови који предстоје тијеком сљедећег периода успоставе, те примјери успоставе у другим јединицама локалне самоуправе у Федерацији БиХ. Презентирана је и важност уске сарадње са Агенцијом за идентификацијске исправе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА).

По завршетку презентације на тему Адресног регистра, представљен је и Регистар цијена некретнина у Федерацији БиХ. Све о Регистру цијена некретнина - апликацији, сарадњи, резултатима тренутне имплементације представила је гђица Јелена Зелић, координаторица радне групе задужене за успостављање Регистра цијена некретнина у Федерацији БиХ. Наведени пројекат даје велику прилику за пружање одговарајућих информација тржишним судионицима на тржишту некретнина.

Дио семинара у вези с развојем система Дигиталног архива у Федерацији БиХ презентирала је гђа Едина Бехић- Болић. Истакнуто је да је Норвешки пројекат осигурао средства за наставак развоја система Дигиталног архива и да ће први кораци бити укључивање јединица локалне самоуправе у процес. Такођер ће се радити и на интеграцији са другим системима, а обуке и изградња капацитета за реализацију наведених активности бит ће осигурана кроз ЦИЛАП пројекат.

Natrag