ОДРЖАН СЕМИНАР У СКЛОПУ ДРУГЕ И ТРЕЋЕ КОМПОНЕНТЕ ЦИЛАП ПРОЈЕКТА: УСПОСТАВЉАЊЕ АДРЕСНОГ РЕГИСТРА И РЕГИСТРА ЦИЈЕНА НЕКРЕТНИНА - ФГУ

Новости преглед

ОДРЖАН СЕМИНАР У СКЛОПУ ДРУГЕ И ТРЕЋЕ КОМПОНЕНТЕ ЦИЛАП ПРОЈЕКТА: УСПОСТАВЉАЊЕ АДРЕСНОГ РЕГИСТРА И РЕГИСТРА ЦИЈЕНА НЕКРЕТНИНА

25.05.2017 13:20

У Зеници је 23. маја 2017. године одржан семинар у склопу друге и треће компоненте ЦИЛАП пројекта. Главни циљ семинара био је упознавање заинтересованих с процесом изградње адресног регистра и регистра цијена некретнина. Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове (ФГУ) г. Жељко Обрадовић је, пожељевши добродошлицу присутнима, отворио семинар, након чега се кратким освртом на до сада постигнуте резултате присутнима обратила и директорица ЦИЛАП пројекта гђа Анђа Зимић.

Радни дио семинара је започео презентацијом г. Жељка Обрадовића, а представљене су актуелности у раду Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, надолазеће планиране активности те тренутни пројекти.

У другом дијелу семинара представљене су активности у вези са успостављањем адресног регистра у Босни и Херцеговини. Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове је заједно с јединицама локалне самоуправе препознала значај и потребу друштва за изградњу адресног регистра. Многа правна лица и грађани су регистрирани на привременим или непостојећим адресама(укупно 3 814 535 држављана БиХ има пријављено пребивалиште са кућним бројем “бб”, евидентирано је 1 510 769 држављана БиХ, односно готово 40% становништва), те је због тога потребно осигурати тачне и ажуриране информације доступне јавности, што у коначници осигурава ефикасно управљање процедурама земљишне администрације. Стање и активности ФГУ-а и ЦИЛАП пројекта гледе успостављања адресног регистра детаљније је представио г. Иван Квесић, координатор радне групе за успостављање адресног регистра ФБиХ. Поступак успостављања адресног регистра у Средњобосанском кантону је представила гђа Ана Матишић, запосленица кантоналне Управе за геодетске и имовинско-правне послове, а г. Адмир Шистек, шеф Службе за геодетске послове и катастар некретнина Општине Кључ, стање у вези с адресним регистром у Општини Кључ.

Дио семинара у вези са регистром цијена некретнина отворио је г. Душан Митровић, уиме Геодетске управе Републике Словеније, стручњак из ове области, представивши регистар цијена некретнина и његову улогу у масовној процјени у Републици Словенији. Темељ за привредни развој и улагања је одрживо и транспарентно тржиште некретнина, а путем регистра цијена некретнина се пружају потребне и одговарајуће информације свим учесницима на тржишту некретнина. Многобројне европске земље уводе системе процјене некретнина ради праведнијег опорезивања власништва те посједа на некретнинама.

Све о регистру цијена некретнина у Федерацији БиХ - апликацији, сарадњи, резултатима тренутне имплементације (проведени пилот-пројекти у вези с уносом података у регистре цијена некретнина у општинамаЦентар Сарајево и Ново Сарајево, те је у току и сарадња са другим опћинама) представила је гђа Јелена Зелић, координаторица радне групе задужене за успостављање регистра цијена некретнина у ФБиХ.

Natrag