Одржан семинар у Кантону Сарајево - ФГУ

Новости преглед

Одржан семинар у Кантону Сарајево

25.04.2018 10:11

У Кантону Сарајево је дана 24. априла 2018. године одржан семинар под називом “Пројекти земљишне администрације у Кантону Сарајево - искуства, користи и наредне активности“. Главни циљеви семинара били су упознавање представника јединица локалне самоуправе из наведеног кантона са процесом успоставе Адресног регистра, као и представљање пројекта Регистра цијена некретнина, те Дигиталног архива. Семинар је био намијењен свима онима који изравно или неизравно суђелују у активностима које се проводе кроз ЦИЛАП пројекат.

Директорица ЦИЛАП пројекта гђа Анђа Зимић, је пожељела добродошлицу назочнима, те отворила семинар. Поздраве је упутио и госп. Жељко Обрадовић, директор Федералне управе за геодетске и имовинско - правне послове. У уводном дијелу представљене су актуелности у раду, тренутачни пројекти као и надолазеће планиране активности Федералне управе за геодетске и имовинско - правне послове.

Радни дио семинара је започео презентацијом гђе. Жељке Колобарић, координаторице радне групе за успоставу Адресног Регистра у Федерацији БиХ, којом је представљено прегледно стање Адресног регистра, поступак успоставе Адресног регистра у јединицама локалне самоуправе у Кантону Сарајево, резултати и изазови који предстоје тијеком сљедећег периода успоставе, те примјери успоставе у другим јединицама локалне самоуправе у Федерацији БиХ. Презентирана је и важност уске сарадње са Агенцијом за идентификацијске исправе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА). Са стране ИДДЕЕА-е донесен је закључак да би се увођењем Адресног регистра смањили бројеви фиктивних пријава, постигла би се већа контрола пријаве пребивалишта или боравишта, адресе без броја постале би прошлост и имали би висок ступањ усклађености и тачности шифарника, административних јединица и улица.

По завршетку презентације на тему Адресног регистра, представљен је и Регистар цијена некретнина у Федерацији БиХ. Све о Регистру цијена некретнина - апликацији, сарадњи, резултатима тренутне имплементације представила је гђица Јелена Зелић, координаторица радне групе задужене за успостављање Регистра цијена некретнина у Федерацији БиХ. Наведени пројекат даје велику прилику за пружање одговарајућих информација тржишним судионицима на тржишту некретнина. Одрживо и транспарентно тржиште некретнина је темељ за господарски развој и улагања.

Дио семинара у вези с развојем система Дигиталног архива у Федерацији БиХ презентирала је гђица Едина Бехић. Приказана су искуства опћине Градачац при реализацији пилот пројекта. Истакнуто је да је норвешки пројекат осигурао средства за наставак развоја система Дигиталног архива и да ће први кораци бити укључивање јединица локалне самоуправе у процес. Такођер ће се радити и на интеграцији са другим системима, а обуке и изградња капацитета за реализацију наведених активности бит ће осигурана кроз ЦИЛАП пројекат.

Семинар је завршен са кратком расправом и закључцима о важности ова три пројекта како за Федералну управу за геодетске и имовинско правне послове тако и за јединице локалне самоуправе у Федерацији БиХ.

Natrag