Одржан семинар на тему “Систем масовне процјене“ - ФГУ

Новости преглед

Одржан семинар на тему “Систем масовне процјене“

27.11.2014 14:57

Представници Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове и ЦИЛАП пројекта су у склопу Импулс пројекта у периоду од 17. до 20. новембра 2014. године боравили у Приштини. Сврха посјете била је учествовање на семинару „Систем масовне процјене“ у периоду од 17. до 18. новембра 2014. године на којем су размијењена искуства и примјери из земаља које су већ имплементирале или започеле развој сустава масовне процјене.
Семинар су водили стручњаци Лантматериета г. Ханс Содерблом и г. Олоф Фарнквист, који су учесницима представили искуства из Шведске, са акцентом на предности и активности које су потребне за имплементацију система масовне процјене те повезане услуге/системе (нпр. регистар цијена, базу података, регистар пореза на имовину).
Током другог дана учесници су представили активности и искуства из својих земаља у вези са темом семинара. Представници Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове су представили активности направљене кроз одговарајућу поткомпоненту ЦИЛАП пројекта у вези са изучавањем процјене вриједности некретнина. Презентација је укључивала практичне примјере резултата, сазнања и информација постигнутих на пилот-подручју те планиране активности у склопу ове поткомпоненте за наредну годину.
Главни циљ Импулс пројекта је да земље региона имају модеран и функционалан оквир за дијељење просторних података у складу са регионалним и међународним захтјевима. Такође, циљ је да се убрза развој иновативних ИНСПИРЕ услуга за боље доношење одлука те да се постигне интероперабилност података и услуга. Земље кориснице пројекта су Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Србија, Македонија и Косово.

Natrag