Одржан семинар на тему: „Адресни регистар у СБК - искуства, користи и сљедеће активности“ - ФГУ

Новости преглед

Одржан семинар на тему: „Адресни регистар у СБК - искуства, користи и сљедеће активности“

27.10.2017 08:33

У згради Владе Средњобосанског кантона је 25. 10. 2017. године одржан семинар у склопу друге компоненте ЦИЛАП пројекта. Главни циљеви семинара били су упознавање представника 11 јединица локалне самоуправе из наведеног кантона са 2. фазом успостављања адресног регистра, као и представљање пројекта Регистра цијена некретнина. Семинар је био намијењен свима онима који директно или индиректно учествују у активностима које се проводе кроз ЦИЛАП пројекaт.

Премијер Средњобосанског кантона г. Тахир Лендо је пожелио добродошлицу присутнима те отворио семинар. Поздраве су упутили и г. Стипица Ореч, директор Кантоналне управе за геодетске и имовинско-правне послове, г. Жељко Обрадовић, директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, те директорица ЦИЛАП пројекта гђа Анђа Зимић, која се укратко осврнула на досадашње постигнуте резултате Пројекта. У уводном дијелу представљене су актуелности у раду, тренутни пројекти, као и надолазеће планиране активности Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове. Истакнуто је како су заједно са јединицама локалне самоуправе препознали значај и потребу друштва за изградњу адресног регистра.

Радни дио семинара је започео презентацијом г. Стипице Ореча, којом је представљен поступак успостављања адресног регистра у јединицама локалне самоуправе, те резултати и изазови који предстоје током сљедећег периода успостављања. Кратак осврт на тренутно стање у Средњобосанском кантону дали су и представници МУП-а наведеног кантона.

У другом дијелу семинара гђа Жељка Колобарић, координаторица радне групе за успостављање адресног регистра у ФБиХ, је представила стање у вези са адресним регистром у ФБиХ, као и примјере успостављања у другим јединицама локалне самоуправе. Наглашена је и важност уске сарадња са Агенцијом за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА). Са стране ИДДЕЕА-е донесен је закључак да би се увођењем адресног регистра смањили бројеви фиктивних пријава, постигла би се већа контрола пријаве пребивалишта или боравишта, адресе без броја постале би прошлост и имали би висок степен усклађености и тачности шифарника, административних јединица и улица.

Након завршетка презентација на тему адресног регистра представљен је и Регистар цијена некретнина (РЦН) у ФБиХ. Све о Регистру цијена некретнина у Федерацији БиХ - апликацији, сарадњи, резултатима тренутне имплементације, представила је гђица Јелена Зелић, координаторица радне групе задужене за успостављање РЦН-а у ФБиХ. Наведени пројект даје велику прилику за пружање одговарајућих информација тржишним учесницима на тржишту некретнина. Одрживо и транспарентно тржиште некретнина је основ за привредни развој и улагања.

Семинар је завршен кратком расправом и закључцима о важности ових двају пројеката како за Федералну управу за геодетске и имовинско-правне послове тако и за јединице локалне самоуправе у ФБиХ.

Natrag