ОДРЖАН СЕМИНАР ГЛЕДЕ АКТИВНОСТИ НА ИЗЛАГАЊУ НА ЈАВНИ УВИД ПОДАТАКА ИЗМЈЕРЕ И КАТАСТАРСКОГ КЛАСИРАЊА ЗЕМЉИШТА - ФГУ

Новости преглед

ОДРЖАН СЕМИНАР ГЛЕДЕ АКТИВНОСТИ НА ИЗЛАГАЊУ НА ЈАВНИ УВИД ПОДАТАКА ИЗМЈЕРЕ И КАТАСТАРСКОГ КЛАСИРАЊА ЗЕМЉИШТА

24.05.2018 14:48

У Сарајеву је 23. маја 2018. године одржан састанак представника Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове са представницима катастарских уреда јединица локалне самоуправе. На састанку су суђеловали представници Опћина/Градова Федерације БиХ: Бихаћ, Ливно, Мостар, Босанска Крупа, Босански Петровац, Босанско Грахово, Добретићи, Дрвар, Фоча/Устиколина, Горњи Вакуф/Ускопље, Груде, Илијаш, Јајце, Кисељак, Кладањ, Кључ, Купрес, Ливно, Мостар, Неум, Оџак, Олово, Прозор/Рама, Равно, Сански Мост, Столац, Томиславград, Жепче и Посушје.

Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове госп. Жељко Обрадовић поздравио је присутне на самом почетку семинара те нагласио важност пројекта излагања на јавни увид података измјере и катастарског класирања уз напомену да је пројекат једнако важан хармонизирању података између катастра и земљишне књиге.

У току је реализација пилот пројекта у 14 катастарских опћина са територија 11 политичких опћина Федерације БиХ чији резултати и искуства ће се користити у реализацији ових активности у преосталом дијелу територија Федерације БиХ.

Господин Адмир Шистек, шеф службе за геодетске послове и катастар некретнина Опћине Кључ и члан Комисије за излагање је представио обавезе Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове те обавезе јединица локалне самоуправе у имплементацији пројекта те начин финансирања у предметном поступку. Представљен је и Записник о утврђивању стања у складу са одредбама чл. 9. и 10. Уредбе о излагању на јавни увид података измјере и катастарског класирања земљишта, након што су представљени кораци за утврђивање стања документације излагања на јавни увид.

Господин Иван Леско, директор Управе за геодетске послове Херцеговачко-неретванске Жупаније и Предсједавајући Комисије за излагање је представио начин усаглашавања БПИКК са стварним стањем и кораке у припреми података за излагање. Такође је представљен и поступак самог излагања на јавни увид података о некретнинама те поступци при завршетку замјене/успоставе земљишне књиге.

Закључак семинара је како је потребна је максимална одговорност, преданост и озбиљност да би пројекат успјешно завршио те како је главни терет реализације пројекта на јединицама локалне самоуправе.

Natrag