ОДРЖАН IV. КОНГРЕС О КАТАСТРУ У БИХ - ФГУ

Новости преглед

ОДРЖАН IV. КОНГРЕС О КАТАСТРУ У БИХ

01.11.2019 13:34

У организацији Геодетског друштва Херцег-Босне у Неуму је одржан IV. Конгрес о катастру у Босни и Херцеговини с међународним суђеловањем. Конгрес је одржан од 29. до 31. октобра у Неуму у Гранд хотелу „Неум“ под високим покровитељством предсједника Федерације БиХ господина Маринка Чаваре. Темељна одредница овогодишњег скупа била су четири темељна државна регистра на којима почива административни систем сваке уређене државе и то регистар особа, адресни регистар, катастар некретнина и земљишна књига као и њихова међусобна веза. Подаци ових регистара незамјењива су основа за рад различитих органа власти, јавних предузећа, банака, одвјетника, нотара итд. Постојањем ова четири регистра у дигиталном окружењу неминовно се јавља потреба њихове аутоматске везе у свакој прилици када се за вођење једног од регистара користе подаци из другог регистра. На Конгресу су у склопу 6 сесија одржане 33 презентације.

У уводном обраћању назочне је поздравио и зажелио добродошлицу госп. Иван Леско, предсједник Геодетског друштва Херцег-Босне нагласивши како је намјера Друштва свим заинтересованим омогућити увид у актуалности о катастру и земљишној администрацији у БиХ и сусједству.

У првој сесији одржане су презентације више радова из подручја катастра, земљишних књига, инфраструктуре просторних података и земљишне администрације опћенито, презентована су искуства повезивања темељних државних регистра (регистар особа, адресни регистар, катастар и земљишна књига) у Краљевини Шведској, стање регистара и активности на њиховом повезивању у Босни и Херцеговини, те Европско вијеће геодета (ЦЛГЕ).

У другој сесији је свој рад, тренутне активности, пројекте, производе и услуге представила Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове.

Након друге сесије уприличено је свечано потписивање уговора о наставку Пројекта изградње капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у БиХ - ЦИЛАП пројекта за наредне двије године. Уговор су потписали госп. Жељко Обрадовић, директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, гђа. Босиљка Предраговић, директорица Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и госп. Торгнy Свенунгссон, шеф за развојну сарадњу Амбасаде Шведске. Овај пројекат је одиграо велику улогу у припреми и развијању великог броја активности и преузимању знања и искуства из Краљевине Шведске. Осим финансијске подршке, преузета су и искуства у сектору земљишне администрације, стога ће овакав вид подршке имати велики значај и у наредне двије године.

Активности ЦИЛАП пројекта су презентоване кроз трећу сесију. Претходне сесије судионицима Конгреса дале су потпуни увид у све активности које се у Федерацији БиХ проводе у подручју земљишне администрације, те је наглашен велики искорак у домену земљишне администрације кроз четири године.

Током посљедње три сесије представљени су радови који су пријављени конгресу (20 радова). У радовима су обрађене и презентиране актуалне теме у подручју земљишне администрације у Босни и Херцеговини и сусједним земљама.

Natrag