Održano javno predavanje o rodnoj ravnopravnosti - ФГУ

Новости преглед

Održano javno predavanje o rodnoj ravnopravnosti

14.04.2016 13:03

У оквиру имплементације Пројекта регистрације некретнина у Федерацији БиХ и уз подршку шведског донаторског Пројекта изградње капацитета и процедура у земљишној администрацији БиХ (ЦИЛАП) у МЗ „Ханови“ Доње Моштре је 13. 4. 2016. године одржано јавно предавање о родној равноправности у укњижби брачне стечевине и стицања права власништва насљеђем.

На јавно предавање су биле позване представнице Удружења жена „Дукат“ Доње Моштре, те грађани и грађанке с подручја општине Високо. Присутне је на почетку поздравила гђа Анђа Зимић, директорица пројекта ЦИЛАП.

Предавању се одазвало више од 40 учесника, који су имали прилику слушати предавање Јасминке Суше, вође компоненте Родна равноправност у ЦИЛАП пројекту, и Нефисе Добрача-Махмутагић. Фокус предавања је био на упознавању жена с правом власништва те улога брачних другова у имовинскоправним односима, појмом (пред)брачног уговора, брачном стечевином, новостима у породичном законодавству и насљедном праву (уговор о насљеђивању), те начелом повјерења у земљишну књигу и посљедицама које могу наступити ако се исти не упишу у земљишне књиге.

Акценат је стављен на стјецање и промет права на непокретностима, као формално-правном послу, те на важност укњижбе, односно писаног и законског доказа о власништву имовине. Према тренутном стању у ФБиХ, знатно је мањи број укњижених жена као власника у односу на мушкарце. Због тога је циљ јавних предавања подизање свијести жена о припадајућим правима и њиховој заштити те економском оснаживању у ФБиХ. Учесници су након предавања постављали питања у вези с проблемима које имају у овој области.

Natrag