Održana radionica u okviru GTL programa Svjetske banke - ФГУ

Новости преглед

Održana radionica u okviru GTL programa Svjetske banke

25.06.2013 14:58

U Budvi, Crna Gora, je u razdoblju od 16. do 22. 6. 2013. godine održana radionica u okviru programa Greater than Leadership (GTL) „Inclusive and Informed Land Administration in Western Balkans“.

GTL ili Greather than Leadership je jednogodišnji program osmišljen da pomogne timovima iz različitih zemalja regije da ubrzaju svoje reformatorske procese putem građenja svojih liderskih sposobnosti. Tijekom faze pripreme programa kreirana je skupina savjetnika u okviru Svjetske banke koja će se sastojati od stručnjaka iz oblasti zemljišne administracije, rodne jednakosti i društvenih znanosti. U pripremnoj fazi programa identificirani su timovi te su prikupljeni osnovni podatci o izazovu koji predstoji te je napravljen okvir problema.
Tijekom održane radionice timovi su radili na samounapređenju, adaptivnom liderstvu, shvaćanju ograničenja pri provođenju promjena, strateškoj komunikaciji te korištenju RRI tehnike (Rapid Results Initiative). Svi timovi, kao i tim Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koji je nositelj reforme, sastoje se od 5 individualaca koji imaju kombinaciju formalnog autoriteta da vode program, tehničko znanje o prirodi izazova, neformalni autoritet da izgrađuju koalicije te točno definiraju probleme i potencijalna rješenja. Osim zaposlenika Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, članovi tima dolaze iz NVO „Vaša prava BiH“, Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine, te jedan predstavnik notara.
Timovi za reformu su radionicu napustili s idejom kako GTL prilazi problemu te s alatima i definiranim idućim koracima. Sudionicima radionice su uručeni certifikati Svjetske banke za uspješno usvajanje znanja i tehnika koje su stručnjaci ove organizacije predočili tijekom sedmodnevne radionice. Zemlje sudionice ovog programa su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija.
Predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove bili su Amira Babić i Denis Tabučić, zaposlenici Sektora za geoinformatiku. Iduća radionica planirana je za listopad 2013. godine u Albaniji.

Natrag