Održana radionica na temu: Unos i ažuriranje metapodataka - ФГУ

Новости преглед

Održana radionica na temu: Unos i ažuriranje metapodataka

13.06.2024 13:47

Дана 12.06.2024. године, у просторијама Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, одржана је радионица на тему "Унос и ажурирање метаподатака". Радионици је присуствовало девет представника субјеката Инфраструктуре просторних података Федерације Босне и Херцеговине (ИПП ФБиХ).

Током радионице, учесницима је представљена нова верзија Каталога метаподатака, проведбена правила за метаподатке, те нови профил метаподатака ИПП ФБиХ. Такођер, одржана је демонстрација уноса података у Каталог метаподатака, пружајући практичан увид у процес који је кључан за одржавање ажурности и тачности просторних података.

Ова радионица представља важан корак ка унапређењу базе метаподатака и осигурава да сви субјекти ИПП ФБиХ буду адекватно опремљени знањем и алатима потребним за досљедно управљање и ажурирање просторних података и метаподатака. Након радионице, сви потребни материјали бит ће достављени учесницима како би се омогућио наставак активног уноса метаподатака за изворе просторних података који се воде у надлежним институцијама, све у складу са Законом о ИПП ФБиХ.

У складу са Планом рада за 2024. годину на пољу ИПП ФБиХ, у наредном периоду бит ће организоване и друге тематске радионице, чиме се наставља континуирана едукација и унапређење система управљања просторних података, метаподатака и мрежних услуга.

Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове остаје посвећена пружању подршке свим субјектима ИПП ФБиХ и континуираном побољшању квалитета и доступности просторних података.

Natrag