Održana radionica – „IMPULS“ projekt - ФГУ

Новости преглед

Održana radionica – „IMPULS“ projekt

04.02.2014 17:07

U okviru priprema za početak novog regionalnog projekta, čiji je trenutačni radni naziv IMPULS, u Gavleu, Švedska, održana je radionica u razdoblju od 29. do 31. 1. 2014. godine.

Cilj održavanja radionice bio je definiranje sadržaja te opsega i komponenti projekta. Kroz niz vježbi i diskusija određeni su očekivani benefiti i potrebe za svakog sudionika predloženog projekta. U agendu radionice također je bila uključena i diskusija o ulogama u projektu, načinu organizacije, kao i načinima provedbe projekta.

Predloženi projekt (radni naziv IMPULS) je baziran na uspješno okončanom INSPIRATION projektu. Cilj je iskoristiti rezultate, iskustva i naučene lekcije iz INSPIRATION projekta kao osnovu da se napravi sljedeći korak na ovom području u regiji. IMPULS projekt je novi projekt koji će financirati Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA) s Lantmäterietom (švedska geodetska uprava) kao partnerom. S obzirom na to da je Republika Hrvatska sada članica EU, a njezina prisutnost izuzetno značajna za projekt, Državna geodetska uprava Republike Hrvatske će sudjelovati kao mlađi partner Lantmäterieta.

Glavni cilj projekta je da zemlje regije imaju moderan i funkcionalan okvir za dijeljenje prostornih podataka u skladu s regionalnim i međunarodnih zahtjevima. Također, cilj je da se ubrza razvoj inovativnih INSPIRE usluga za bolje donošenje odluka te da se postigne interoperabilnost podataka i usluga. Zemlje korisnice projekta su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Makedonija i Kosovo.
Sljedeća, posljednja pripremna radionica planirana je za održavanje u Zagrebu 19. 2. 2014. godine.

Natrag