Нове ортофото снимке Федерације Босне и Херцеговине доступне на Геопорталу ФГУ - ФГУ

Новости преглед

Нове ортофото снимке Федерације Босне и Херцеговине доступне на Геопорталу ФГУ

15.04.2019 12:48

Са задовољством обавјештавамо све кориснике геодетских и катастарских података Федералне геодетске управе да су од данас на Геопорталу ФГУ прелиминарно доступне нове ортофото снимке Федерације БиХ.

Ортофото снимке су настале на основу сателитских снимака подручја Федерације БиХ. Снимање је вршено током друге половице 2018. године у склопу пројекта „Израда дигиталних ортофото планова Федерације БиХ“. Ортофото снимци су израђени за комплетно подручје Федерације БиХ, и то у резолуцији 40 цм.

Ортофото је авионски/сателитски снимак тла у дигиталном растерском облику, који је посебним поступцима геометријски поправљен, тј. орторектифициран тако да је мјерило на цјелокупном снимку униформно. Као такав ортофото представља незамјењиву основу у контексту праћења промјена у простору, урбанизма и просторног планирања, пројектовања и имплементације пројеката у области пољопривреде, водопривреде, шумарства, околиша и заштите животне средине и многих других области.

Почетком наредног мјесеца се очекује да ће на Геопорталу бити објављени и ортофото снимци урбаних дијелова ФБиХ квалитетније резолуције – 30 цм чиме ће овај пројекат бити успјешно финализиран.

Natrag